26 feb. 2010

DOCUMENTARE - Pentru parinti / Despre educatie

 Daca un copil traieste in acceptare si prietenie, invata sa iubeasca lumea.
Daca un copil traieste in incurajari, invata sa fie puternic.
Daca un copil traieste in laude, invata sa aprecieze.
Daca un copil traieste in rusine, invata sa se simta vinovat.
Daca un copil traieste in siguranta, invata sa aiba incredere.
Daca un copil traieste intr-o atmosfera critica, invata sa condamne pe toata lumea.
Daca un copil traieste intr-o atmosfera ostila, invata sa fie violent.
Daca un copil traieste intr-un mediu ridicol, invcata sa fie timid.
Daca un copil traieste intr-un mediu stimulativ, invata sa fie increzetor.
Daca un copil traieste intr-un spirit de corectitudine, invata sa fie drept.

 Cel mai bun lucru pe care il poate face un parinte pentru copilul sau este sa-si iubeasca partenerul de viata.

 Daca mama si tatal sunt afectuosi si grijulii unul cu celalalt, tinandu-se de mana, exprimandu-si iubirea si imbratisandu-se fara substrat sexual, copiii vor invata foarte repede ca familia este o forma solidara de iubire si ca e bine sa ai un partener de viata.

 Dintre toate lucrurile despre care il putem invata pe copil, cititul este cel mai important. Delicventa este o forma de a cersi respectul de sine pe care nu-l poate avea cineva care nu stie sa citeasca.

 Cei care obtin rezultate extraordinare sunt cei carora parintii nu le spun niciodata ca nu sunt in stare sa faca anumite lucruri.

 Cand iubim fara a pune conditii, dam celorlalti un sentiment de siguranta. Copiii se simt confirmati, intariti in valoarea lor intima, in integritatea si identitatea lor.

 Pentru a educa copii buni, noi, ca parinti, trebuie sa identificam inclusiv calitatile necesare reusitei si sa ne convingem copiii ca pot reusi prin ei insisi, aratandu-le cum sa-si stabileasca prioritatile in viata.

 Atunci cand copiii stiu ca ceea ce-i invata parintii este in acord cu viata pe care acestia o duc, copiii au incredere in parinti, reactionand pozitiv la ceea ce spun acestia.

 Daca un copil creste vazandu-si parintii ca isi arata prea putin respect si sunt prea putin amabili unul cu celalalt, totul degenerand adesea in conflicte verbale, copilul va deduce ca orice casnicie este un teren de lupta si ca familia nu este ceva de care sa te bucuri, ci un mediu care trebuie tolerat si din care trebuie sa te retragi cat mai repede.

 Daca realizam un mediu care modeleaza in tineri trasaturile de caracter pe care le dorim, nu va trebui sa le tinem niciodata lectii despre integritate, cinste, calitatea de a fi demn de incredere.

 Cu cat vom cauta mai multe calitati pozitive la copiii nostri, cu atat mai multe vom gasi.

 Copiii crescuti intr-un mediu de lauda si acceptare sunt mai fericiti, mai eficienti si mai ascultatori decat cei care sunt vesnic criticati. Aplauzele sunt o modalitate foarte eficienta de a sadi increderea.

 Este foarte important ca copiii sa aiba victoriile lor personale, sa fie proactivi, sa faca lucruri care sa le creasca respectul de sine, increderea in sine, constiinta de sine si sa le extinda la maxim potentialul in mediul scolar sau universitar.

 Cand copiii detin respectul de sine si increderea in sine, ei isi fac dreptate prin prorpiile optiuni si prin asumarea consecintelor.

 Pentru a forma un copil bun, parintii si bunicii trebuie sa-l mai si ignore din cand in cand. Daca dam buzna sa-l ridicam si sa-l consolam pe copil la cea mai mica cazatura, creem un precedent, prelungind nejustificat perioada de dependenta a copilului. Un alt lucru care trebuie ignorat in cazul copiilor este cearta intre ei. Cand copilul tau si un altul incep sa se ciondaneasca, e bine sa pastrezi distanta cu discretie, cu conditia ca cei doi copii sa fie cam de aceeasi varsta si dimensiune. Daca parintii se implica, s-ar putea ca incidentul sa capete proportii exagerate si cei doi copii sa nu se mai joace impreuna. Ca urmare, toata lumea ar avea de pierdut.

 Una dintre figurile dramatice din scoli este raul clasei, a carui proasta imagine despre sine il face sa aiba impresia ca se gaseste ceva de ridiculizat in toate si ca-si poate permite orice gluma proasta. Acest comportament ii face pe ceilalti colegi sa-si bata joc sau sa rada de el, ceea ce este tot o forma de recunoastere. Asta il asigura ca nu va fi ignorat de toata lumea.

 Daca tanara cu o proasta imagine despre sine nu gaseste o relatie stabila in timp ce toate celelalte fete au asa ceva, va ajunge sa se imbrace extrem de provocator, ca sa atraga atentia cuiva. Fetele care nu poarta sutien sunt cel mai bun exemplu in acest sens. Vestea proasta este ca orice relatie bazata exclusiv pe atractia fizica este sortita sa fie de scurta durata.

 Felul in care va certati copiii poate avea efecte nedorite asupra imaginii de sine a copilului. Nu certati persoana care a comis fapta, certati-i fapta. Copilul trebuie sa stie foarte clar ceea ce asteptati de la el. Atunci cand nu raspund asteptarilor dumneavoastra consimtite, copiii se asteapta si chiar va vor cere sa-i certati. Cand copiii gresesc cu ceva si scapa cu fata curata, se simt vinovati.

 Cand un copil merge la unul dintre parinti sa-i ceara ceva si este refuzat, iar celalalt parinte accepta, rezultatele sunt dezastruoase. Indiferent daca cel de-al doilea parinte cunostea sau nu reactia partenerului sau, adica refuzul, rezultatele sunt tot o nenorocire. Cand copilul va cere voie sa faca ceva, intrebati-l: "I-ai cerut voie mamei?"

 Exista foarte multe situatii in care, in procesul de educare a copiilor, va fi mai usor sa cedezi rugamintilor lor. Este evident ca nu-i usor sa ramai ferm pe pozitie, explicand zi de zi copiilor de ce nu pot face si ei ce fac ceilalti copii. Nu uita insa ca dragostea adevarata presupune sa faci ce e mai bine pentru copii, si nu neaparat ce e mai simplu pentru tine.

 Cel mai trist lucru in cazul parintilor ingaduitori este ca-l lasa pe copil sa-si faca de cap, inducandu-i ideea ca toti ceilalti il vor trata la fel. Acesti copii vor fi respinsi de societate, ceea ce are un efect profund negativ asupra orgoliului sau si al acceptarii de sine. Ordinea si disciplina sunt parti ale legilor firesti ale universului. Copilul care nu a fost disciplinat in micul univers (familia) va fi disciplinat fara dragoste in marele univers (societatea).

 Singura situatie in care este permis sa dormim in acelasi pat cu copiii este atunci cand acestia sunt bolnavi sau cand mama simte ca acestia au nevoie de mangaiere. Copiii se obisnuiesc foarte repede sa doarma in acelasi pat cu parintii, refuzand sa mai doarma in alta parte, ceea ce distruge stilul normal de viata si relatia dintre sot si sotie.

 Implicarea copilului in proiectele familiei, intr-un camin in care fiecare mebru are propria raspundere il invata ce inseamna cooperarea, respectul reciproc si iubirea. Acceptarea copilului intr-o familie unita, cu anumite raspunderi bine definite, il va face sa se simta un membru important al echipei. Astfel se va reduce substantial pericolul de a se alatura unor bande dubioase doar pentru a-si satisface nevoia de a-si gasi locul.

 Fiecare membru al familiei trebuie sa fie invatat si sa i se ceara sa-si faca datoria. Chiar si un copilas de patru anisori poate sa-si stranga jucariile, hainele sau hartiile care zac pe jos. Partea frumoasa este ca parintele isi invata in felul acesta copilul ce inseamna disciplina si ascultarea. Acestea sunt doua superbe caracteristici care-i pot ajuta pe copii sa-si construiasca pentru viitor o viata de invingator.

 Puteti forma copii buni doar invatandu-i si cerandu-le sa faca lucruri marunte prin casa. Incetul cu incetul vor face progrese in a-si asuma cat mai multe raspunderi, pana va veni fericita zi in care vor fi in stare sa faca multe mai bine decat oricare dintre parinti. Atunci veti intelege ca disciplina conteaza.

 Indiferent cat de vioi la minte este un copil, cat de musculos sau de frumos este, imaginea lui despre sine depinde in mare masura de felul in care crede el ca il vezi tu, ca parinte. In cazul in care copiii tai aud din greseala ca spui lucruri bune despre ei, vor considera ca asa gandesti despre ei si vor reactiona ca atare.

 O persoana disciplinata este aceea care face ceea ce trebuie facut atunci cand trebuie facut. Cine face ceea ce este necesar si nu doar ceea ce vrea este o persoana pragmatica. Cand insuflati dsiciplina unui copil, ii puneti de fapt la dispozitie una dintre cele mai utile unelte in faurirea succesului si a fericirii sale viitoare.

 Daca nu vom recunoaste capacitatile si valoarea copiilor nostri, nu vom reusi sa ne bucuram ca-i ajutam sa se dezvolte si sa-si realizeze potentialul.

 Un studiu realizat de Dr. Elizabeth Hurlock in 1925 si-a propus sa investigheze ce se intampla atunci cand elevii din clasele a IV-a si a VI-a primesc tipuri diferite de feedback privind rezultatele muncii lor la orele de matematica. Hurlock a vrut sa descopere daca este mai eficient sa lauzi, sa critici sau sa ignori performantele elevilor. Concluzia acestui studiu urma sa fie data de numarul de probleme de matematica pe care fiecare dintre elevii studiati le va rezolva dupa doua, trei, patru si cinci zile. Copiii din primul grup au fost identificati dupa nume si au fost laudati in fata clasei pentru felul in care lucreaza la matematica. Copiii din cel de-al doilea grup au fost si ei identficati dupa nume, insa ei au fost criticati, spunandu-li-se ca nu au lucrat bine. Copiii din cel de-al treilea grup au fost complet ignorati. Un al patrulea grup (de control) a fost mutat dintr-o clasa in alta dupa fiecare test. Atat elevii din grupul laudat, cat si elevii din grupul criticat au avut un randament suprior dupa prima zi. Dupa aceea insa, eficienta grupului criticat a scazut spectaculos, elevii criticati inregistrand un declin major, ajungand ca in ziua a cincea sa aiba acelasi randament cu cel al elevilor care au fost complet ignorati. In schimb, elevii care au fost laudati au inregistrat o imbunatatire semnificativa dupa cea de-a doua zi, ramanand la aceleasi valori ridicate pana la sfarsitul perioadei de studiu. In cea de-a cincea zi a experimentului, grupul laudat a obtinut un randament indubitabil superior fata de randamentul celorlalte grupuri participante la studiu.

 Descoperirile recente sugereaza ca starile sufletesti pozitive reprezinta o nevoie zilnica esentiala pentru supravietuire. Nu numai ca ne imbunatatesc starea de sanatate fizica si mentala, dar pot servi totodata drept amortizor impotriva starilor de depresie si boala.

 Intr-o editie a emisiunii “Today”, Katie Couric a luat un interviu unui tanar cu numele Brian Bennett, care a avut o copilarie dificila, crescand intr-un mediu in care a fost supus permanent abuzurilor si scandalurilor. Problemele familiale i-au ingreunat acestuia foarte mult situatia la scoala, unde era permanent tinta glumelor colegilor. La maturiatate, Brian a lasat in urma toate aceste umbre ale trecutului si are o cariera de succes, fiind o persoana perfect echilibrata si optimista. Cand Couric l-a intrebat: “Cand s-a petrecut aceasta schimbare in viata dumneavoastra?”, tanarul a raspuns imediat, fara nicio ezitare, ca momentul de turnura al vietii lui a fost atunci cand o profesoara de scoala generala i-a spus ca ei ii pasa de soarta lui si ca avea incredere in el. Acea interactiune de numai cateva momente a avut un efect decisiv in viata lui.

Pentru postari similare, accesati link-ul:
Colectia PENTRU PARINTI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu