26 feb. 2010

DOCUMENTARE - Pentru parinti / Despre comunicare

 La 5 luni, urechile copilului inca nenascut sunt dezvoltate deja. Daca ii vorbesti copilului inainte sa se nasca, vocea ta ii va suna familiar dupa nastere si se va simti in siguranta in preajma ta.

 Nou-nascutii carora li se canta, li se vorbeste, li se fredoneaza, care sunt tinuti in brate si leganati devin persoane mai echilibrate emotional si mai inteligente.

 Copiii trebuie incurajati sa participe la conversatiile familiei. In felul acesta, invata sa se descurce in lumea adultilor, devin mai vioi si-si construiesc un vocabular care le va dezvolta talentul de a conversa si de a se adapta in societate. De asemenea, asta ii va face sa simta ca fac parte din echipa.

 Cand oamenii sunt realmente in suferinta si-i asculti cu sincera dorinta de a-i intelege, vei ramane uluit cat de repede se deschid. Abia asteapta sa se destainuie, mai cu seama copiii, si nu atat celor de-o seama cu ei, cat parintilor. Si o vor face, daca simt ca dupa aceea parintii ii vor iubi la fel, fara a pune conditii, fara a-i judeca sau a-i lua in ras.

 In cadrul unui experiment realizat in SUA, unor grupuri de copii li s-au dat anumite comenzi pe diverse tonaliatati. Cand se ridica tonul, copiii faceau exact contrariul a ceea ce li se spunea sa faca, mai ales cei in varsta de 3-4 ani.

 Adevarata autoritate este temperata si blanda, dar ferma. Cand iti pierzi controlul, ti-ai pierdut si copiii, dar mai ales respectul lor. Atunci cand copiii constata ca te poti controla pe tine si poti stapani situatia, vor raspunde pozitiv vocii tale calme, autoritare si sigure pe ea.

 Daca vrei ca fiul tau sa fie realmente deschis cu tine, trebuie sa pornesti de la presupunerea ca nu il intelegi si poate nu il vei intelege niciodata pe deplin, dar doresti sa-l intelegi si te straduiesti.

 Cand parintii vad in problemele copiilor lor ocazii de a intari legatura cu ei, si nu un prilej de suparare si iritare, relatia lor are de castigat. Din momentul in care copiii simt interesul parintilor pentru micile sau marile lor necazuri si pentru persoana lor, se nasc intre ei puternice legaturi intemeiate pe dragoste si incredere.

 Uneori, cand copiii ne fac probleme si refuza sa se supuna autoritatii noastre, ne intrebam ce se intampla. Nu uitati ca, desi copiii ne incearca adesea, in adancul sufletului lor doresc sa invingem si sa ne pastram pozitia autoritara pentru ca sentimentul lor de siguranta sa fie complet. Copiii doresc sa stie ca cineva conduce - ei vor sa stie pe cine trebuie sa urmeze, cine ii va calauzi si in fata cui trebuie sa dea socoteala.

Pentru postari similare, accesati link-ul:
Colectia Pentru Parinti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu