9 nov. 2012

DOCUMENTARE / Carti care merita citite - Manager contra curentului

Va recomand o carte excelenta, care abordeaza managementul din perspectiva pragmatica, pornind de la un strudiu realizat de Gallup Organization, in care au fost implicati peste 80000 de manageri din 400 de companii multinationale

Autorii cartii, Marcus Buckingham si Curt Coffman, prezinta in aceasta lucrare modul in care marii manageri actioneaza diferit fata de managerii traditionali, obtinand rezultate remarcabile.


Iata cateva astfel de idei descoperite in cartea "Manager contra curentului":


  Angajatii talentati au nevoie de manageri de exceptie. Un angajat talentat poate veni intr-o companie datorita liderilor ei carismatici, a beneficiilor generoase sau a programelor de califucare de inalt nivel, dar cat va ramane el acolo si cat de productiv va fi in tot acest timp sunt aspecte care depind de relatia cu seful sau direct.  


  Atatia bani au fost aruncati pentru pastrarea celor mai buni angajati - sub forma salariilor mai mari si a instruirii mai bune - cand, de fapt, fluctuatia personalului depinde in principal de manager. Daca apare problema fluctuatiei, priviti mai intai catre manageri.


  Cand alegi o persoana, alege-o pentru talentul, nu doar pentru experienta, inteligenta sau hotararea ei.


  Cand stabilesti asteptarile, ai grija sa definesti rezultatele pe care le astepti, nu pasii care trebuie urmati.


  Cand motivezi o persoana, concentreaza-te pe punctele ei forte, nu pe cele slabe.


  Cand sprijini dezvoltarea cuiva, ajuta-l sa-si gaseasca locul potrivit, nu neaparat sa urce pe urmatoarea treapta a carierei.


  Cel mai bun mod de a ajuta un angajat sa-si cultive talentele este de a-I gasi un post care sa i le solicite.


  Cel mai bun drum pe care natura l-a gasit intre A si B este foarte rar linia dreapta. Este intotdeauna calea cu cele mai putine obstacole. Cel mai eficient mod de a transforma talentele cuiva in performanta este de a-l ajuta sa-si gaseasca propria cale catre rezultatele dorite.


  Daca vrei sa transformi talentul in performanta, trebuie sa distribui fiecare persoana astfel incat sa o platesti pentru ceea ce e inclinata in mod natural sa faca foarte bine. Trebuie sa o plasezi intr-un rol care sa i se potriveasca.


  Nu folosi media pentru a estima limitele perfectiunii. Nu vei face decat sa subestimezi ceea ce este posibil. 


  Daca la baza performantelor slabe ale unui angajat sta o slabiciune, ai la dispozitie doar trei cai pentru a-l ajuta sa aiba succes: concepi un sistem de sprijin, ii gasesti un partener compatibil sau ii gasesti un alt post.


  Echipele de elita sunt construite in jurul excelentei individuale. Prin urmare, prima responsabilitate a unui manager este de a se asigura ca fiecare angajat ocupa locul potrivit. A doua responsabilitate este de a echilibra punctele forte si cele slabe ale fiecaruia in asa fel incat ei sa se completeze reciproc.


  Traseului conventional al unei cariere ii lipseste iertarea. Pe masura ce angajatul urca pe scara ierarhica, treptele din spatele lui dispar. Pedepsind atat de aspru pasii gresiti ai unei cariere, traseul conventional descurajeaza oamenii sa ia initiative indraznete.


  Cele 4 recomandari ale managerilor de elita: alege in functie de talent, defineste rezultatele corecte, concentreaza-te asupra punctelor forte, pozitioneaza omul potrivit la locul potrivit.


Pentru articole similare, accesati:
Colectia SUCCESUL IN CARIERA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu