In functie de insecta care ne-a "piscat", intepatura poate avea consecinte neplacute sau de-a dreptul foarte grave.
Intepatura de albina
Acest tip de intepatura poate fi foarte dureroasa si poate cauza febra, migrene si chiar reactii alergice. Incearca sa indepartezi acul si aplica o compresa rece care sa contina ulei esential de musetel (in combinatie cu un ulei vegetal). Pastreaza compresa pe zona afectata timp de cateva ore, daca este posibil. Aplica 1 picatura din acest ulei esential pe zona afectata de 3 ori pe zi, timp de 2 zile.
Intepatura de purice sau pleosnita
In acest caz trebuie sa ai mare grija la infectii. Trebuie sa speli zona afectata cu un sapun antibacterian si sa o tratezi cu ulei esential de eucalipt (nu uita sa-l combini cu ulei vegetal). Poti aplica si un amestec de 1 lingurita de otet de cidru cu 2 picaturi de ulei esential de cimbru.
Intepatura de tantar
Aceste intepaturi pot crea disconfort care sa dureze mai multe zile. Foloseste ulei esential de lavanda in tratarea lor. Daca ai intepaturi pe o zona mai mare poti aplica (sau il poti turna in apa de baie) un amestec de 1 ceasca de otet de cidru sau suc de lamaie, 10 picaturi de ulei esential de lavanda si 5 picaturi de ulei esential de cimbru.
Intepatura de paianjen
Unele intepaturi de paianjen pot fi foarte periculoase, insa majoritatea pot fi tratate cu un amestec de 1 lingurita de alcool, 3 picaturi de ulei esential de lavanda si 2 picaturi de ulei esential de musetel. Aplica acest amestec de 3 ori pe zi, timp de 3 zile.
Vaduva Neagra este un paianjen foarte periculos. Daca esti intepat de unul, aplica 10 picaturi de ulei esential de lavanda pe zona afectata, la fiecare 2-3 minute, pana ajungi la spital. Uleiul de lavanda este cunoscut datorita capacitatii de a neutraliza otrava paianjenilor. Daca esti intepat de un paianjen, mergi imediat la doctor.
Intepatura de capusa
Daca o capusa s-a prins de tine, nu incerca sa o smulgi. Scapa de ea cu ajutorul unei tigari aprinse sau cu 1 picatura de ulei de cimbru sau chiar vaselina. Dupa ce ai scapat de capusa, aplica 1 picatura de ulei esential de lavanda, la fiecare 5 minute, timp de 30 de minute, pentru a evita infectia si pentru a reduce durerea, senzatia de mancarime si inflamatia.
Intepatura de viespe
Aceste intepaturi sunt foarte dureroase. Trateaza-le cu un amestec de otet de cidru sau otet de vin, 2 picaturi de ulei esential de lavanda si 2 picaturi de ulei esential de musetel. Aplica pe zona afectata de 3 ori pe zi, timp de 3-4 zile.
Precautii:
Persoanele care fac alergie la intepaturile de tintari, paianjen, capuse, albine sau viespi, trebuie sa aiba mare grija. Din cauza acestora, se poate produce socul anafilactic, urmat de decesul persoanei. Practic, se accentueaza secretia de histamina din organism, se blocheaza centrii nervosi, iar singurul remediul pentru a scapa este injectia imediata cu adrenalina. Tot din cauza piscaturilor de tintari, poate aparea edemul glotic. Se obtureaza calea aerului, tensiunea scade, iar persoana in cauza nu mai poate respira. Acest fenomen este foarte periculos, iar calea de iesire este introducerea a trei ace de recoltare cu diametru mare in glota.
Remedii:
*Homeopate: Apis melifica, Urtica urens, Calendula TM (comprese) si Apis melifica (comprese).
*Fitoterapeutice: Uleiuri esentiale (musetel, eucalipt, lavanda, cimbru)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu