6 apr. 2010

DOCUMENTARE / Motivational - Realitate si perceptie

Realitate si perceptie
Se povesteste ca, la un moment dat, la Buddha au venit un grup de discipoli.
-Maestre, aici in sat traiesc o multime de ermiti si intelectuali care se complac intr-o continua disputa, unii spunand ca lumea este infinita si eterna, ceilalti ca ea este finita si muritoare; unii spun ca sufletul moare impreuna cu corpul, in timp ce ceilalti ca el traieste etern... si asa mai departe. Ce poti sa spui Maestre in ceea ce ii priveste?
Privindu-i, Buddha le-a spus o poveste.

Candva, demult, traia un rege care, chemandu-si servitorii, le-a spus:
-Adunati-va cu totii, servitori credinciosi, apoi mergeti de strangeti la un loc pe toti oamenii nascuti orbi din imparatie, pentru a le arata un elefant.
-Prea bine, marite rege! - au spus servitorii, dupa care fiecare a plecat spre a indeplini voia regelui lor.
Cand toti cei nascuti orbi au fost adunati in locul desemnat de rege, acesta a venit in mijlocul lor si le-a spus:
-Acesta este un elefant!
Apoi unui orb i-a prezentat capul elefantului, altui orb i-a prezentat trompa, altuia urechea si asa mai departe, spunandu-i fiecaruia ca ceea ce i-a aratat a fost un elefant. De fiecare data cand regele prezenta elefantul unui orb, il intreba pe acesta:
-Asadar, orbule, acum sti cum arata un elefant? Cu ce seamana elefantul?
Cei carora li s-a prezentat capul elefantului au spus ca elefantul este ca o oala. Apoi cei carora li s-a aratat urechea au spus ca elefantul este ca un cos de fructe; cei carora li sa-u aratat coltii de fildes ai elefantului au spus ca elefantul este ca un plug; cei carora li sa-u aratat trunchiul elefantului au spus ca elefantul este ca un granar; cei carora li sa-u aratat picioarele au spus ca elefantul este ca si coloana care sustine un templu; cei carora li sa-u aratat coada au spus ca elefantul este ca o perie. Apoi toti orbii adunati in acea piata au inceput sa se certe intre ei:
-Asa arata elefantul!
-Ba nu, elefantul nu arata asa!
-Ba da!
-Ba nu!
In curand lucrurile au scapat de sub control si orbii s-au luat la bataie.

Apoi maestrul a incheiat, spunand :
-La fel sunt si acesti predicatori si intelectuali, care vorbesc la nivel teoretic de lucruri pe care ei nu le-au vazut… Prin ignoranta lor sunt exact ca orbii din povestea cu imparatul: certareti si deformand realitatea, intr-un fel sau altul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu