6 apr. 2010

DOCUMENTARE / Motivational - Despre prioritati

Un profesor de filosofie stãtea in fata clasei, avand pe catedrã cateva lucruri. Cand ora a inceput, fãrã sã spunã un cuvant, a luat un borcan mare, pe care l-a umplut cu mingi de golf. I-a intrebat pe studenti dacã borcanul este plin si acestia au convenit cã era.
Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. Pietricelele au umplut golurile dintre mingile de golf. I-a intrebat din nou pe studenti dacã borcanul era plin iar acestia au fost de acord cã era.
Profesorul a luat dupã aceea o cutie cu nisip pe care l-a turnat in borcan. Firesc, nisipul a umplut de tot borcanul. I-a intrebat din nou pe studenti cum stãtea treaba, iar acestia au rãspuns in cor "Pliiiiin!".
Profesorul a scos de sub catedrã douã cesti cu cafea pe care le-a turnat in borcan umplandu-l de aceastã datã definitiv. Studentii au ras.
-Acum, a spus profesorul dupã ce hohotele s-au domolit, as dori sã intelegeti cã acest borcan reprezintã viata voastrã. Mingile de golf reprezintã lucrurile importante pentru voi, familia, copiii, sãnãtatea, prietenii si pasiunile voastre, si cã, dacã totul ar fi pierdut in afarã de acestea, viata voastrã ar fi tot plinã. Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteazã pentru voi - serviciul, casa, masina -, iar nisipul e restul lucrurilor mãrunte. Dacã veti incepe cu nisipul, nu veti mai avea unde sã puneti mingile de golf si pietricelele.
La fel este si in viatã: dacã iti irosesti tot timpul si energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodatã timp pentru lucrurile importante pentru tine. Acordã atentie lucurilor importante pentru fericirea ta. Joacã-te cu copiii, fã-ti controale medicale periodic, iesi cu sotia in oras la cinã, joacã golf, vei avea suficient timp altã datã sã faci curat sau sã repari cine stie ce dispozitiv. Ai, in primul rand grijã de mingile de golf, ele conteazã cu adevãrat. Stabileste-ti prioritãtile, restul e doar nisip.
Unul dintre studenti a ridicat mana interesandu-se ce reprezentau cele douã cãni de cafea. Profesorul a zambit:
-Mã bucur cã intrebi asta. Ele vor doar sã arate cã, oricat de plinã ar pãrea viata ta, e loc intotdeauna pentru douã cãni de cafea, impreunã.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu