6 apr. 2010

DOCUMENTARE / Motivational - Despre cultura organizationala

Un grup de oameni de stiinta au pus intr-o cusca cinci maimute si in mijlocul custii o scara, iar deasupra scarii o legatura de banane.
Cand o maimuta se urca pe scara sa ia banane, oamenii de stiinta aruncau o galeata cu apa rece pe celelalte, care ramaneau jos.
Dupa ceva timp, cand o maimuta incerca sa urce scarile, celelalte nu o lasau. Dupa mai mult timp, nicio maimuta nu se mai suia pe scara, in ciuda tentatiei bananelor. Atunci oamenii de stiinta au inlocuit o maimuta.
Primul lucru pe care l-a facut noua maimuta introdusa in grup a fost sa se urce pe scara, dar a fost trasa inapoi de celelalte si batuta. Dupa cateva batai, niciun membru al noului grup nu se mai urca pe scara.
A fost inlocuita apoi o a doua maimuta si s-a intamplat acelasi lucru. Prima maimuta inlocuita a participat cu entuziasm la pedepsirea novicelui.
Un al treilea membru al grupului a fost schimbat si lucrurile s-au repetat. Al patrulea si, in fine, al cincilea au fost schimbati.
In final, oamenii de stiinta au ramas cu cinci mainute care, desi nu primisera niciodata o baie cu apa rece, continuau sa loveasca maimutele care incercau sa ajunga la banane.
Daca ar fi fost posibil ca maimutele sa fie intrebate de ce ii bateau pe cei care incercau sa se catere pe scara, raspunsul ar fi fost, probabil: "Nu stim. Lucrurile intotdeauna au fost asa aici..."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu