*Vitamina A este indispensabila functiei vazului (indeosebi vederii nocturne), cresterii, bunei functionari a sistemului imunitar si metabolismului hormonilor. Carenta grava poate produce chiar orbire. Aporturile zilnice recomandate de vitamina A sunt de 800 - 1000 micrograme pentru femei si persoanele in varsta, si de 1.300 micrograme pentru femeile care alapteaza si barbati. Aceasta vitamina se gaseste in numeroase alimente, unele de origine animala, ca ficat, oua, peste gras, lapte integral si produse lactate nedegresate (unt, smantana) iar altele de origine vegetala: lamai, grepfrut, mango, portocale, vinete si morcovi.
*Vitamina D poate reduce riscul de aparitie a cancerului colorectal si la san, este concluzia a doua studii publicate ieri in Statele Unite. La cercetarile despre influenta vitaminei D in cancerul la san au participat 1.750 de femei carora li s-au administrat diferite doze de vitamina D. "O reducere cu 50% a riscului de cancer la san se poate obtine prin administrarea unei doze zilnice de 2.000 de unitati internationale de vitamina D si prin expunerea la soare timp de 10 - 15 minute", a subliniat profesorul Cedric Garland, coautor al acestui studiu. O analiza similara a fost efectuata pe 1.448 de persoane pentru a masura efectele vitaminei D asupra riscului de aparitie a cancerului colorectal. "Riscul se reduce cu 66%, daca in sange exista cel putin 46 de nanograme de vitamina D/ ml", a adaugat acesta.
*Vitamina H (biotina) este foarte importanta pentru sanatatea organismului. Lipsa ei usuca pielea, reduce pofta de mancare si provoaca somnolenta. Putem lua vitamina H din: drojdiile de bere si alimentare, ficatul si legumele.
*Studiile cercetatorilor de la spitalul Mont Sinai din Toronto, Canada arata ca vitamina D are un efect protector contra cancerului la san care ucide anual milioane de femei. Au fost analizate doua grupuri a cate o mie de femei fiecare, un grup alcatuit din femei sanatoase, celalalt din femei bolnave. Rezultatele arata ca femeile care consumau ulei din ficat de morun, bogat in vitamina D sau lapte in cantitati mari, ca si cele care desfasurau activitati profesionale in aer liber aveau un risc mult diminuat de a face boala. Este importanta administrarea de vitamina D mai ales in perioada de dezvoltare a sanilor, fie din ulei de peste sau prin expunerea la soare 15 minute zilnic.
*Asigurand organismului calciul necesar se previne osteoporoza (slabirea oaselor, intalnita la persoanele in varsta). Lipsa de calciu se manifesta diferit, in functie de gravitatea ei. O usoara lipsa a acestui mineral duce la amorteli, furnicaturi si carcei in maini si picioare. Lipsa calciului din organism provoaca insomnie, palpitatii, depresie si dureri de cap intense. Sursele naturale de calciu sunt: produsele lactate, galbenusul de ou, conopida, semintele de susan si soia.
Pentru articole similare, accesati: Colectia SANATATE MAXIMA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu