12 mar. 2010

DOCUMENTARE - Despre tinerete

*Tineretea fara batranete este astazi posibila daca obisnuim sa bem un pahar cu vin rosu in fiecare zi, este concluzia unui studiu al Institutului Spaniol de Geriatrie. Si asta datorita melatoninei, substanta continuta in coaja strugurilor negri. Melatonina protejeaza celulele organismului de distrugerile care pot aparea odata cu inaintarea in varsta si ajuta la combaterea oboselii provocata de diferentele de fus orar la persoanele care calatoresc mult. Cercetatorii sugereaza ca oamenii ar trebui sa ia suplimente de melatonina incepand cu varsta de 30 - 40 de ani, dar inca nu sunt cunoscute toate efectele secundare. Nivelul de melatonina, hormon natural produs de organism pana la o anumita varsta, poate fi crescut prin consumul regulat de alimente precum ceapa, banane, orez, cirese si vin.

*Cercetatorii au stabilit ca un rol important in imbatranirea pielii, pe langa expunerea excesiva la soare, il are deficienta de coenzima Q 10. Aceasta genereaza energia necesara celulelor pielii, pentru a se reface dupa diferite agresiuni (solare, lipsa de diferite vitamine). Proastele obiceiuri alimentare si stresul fac ca, dupa 40 de ani, organismul uman sa nu mai sintetizeze aceasta coenzima din mancare. De aceea, este important sa facem, de trei ori pe an, cure regulate cu capsule de coenzima Q 10, doua capsule zilnic, timp de doua saptamani. Si folosirea frecventa, dupa 35 de ani, a cremelor de fata bogate in aceasta substanta, ajuta pielea sa ramana catifelata.

*Batranii mor in somn pentru ca creierul lor uita sa respire. Pierderea neuronilor, care o data cu inaintarea in varsta nu mai poate fi compensata, face ca in centrul respirator al trunchiului cerebral sa nu mai fie generate impulsurile nervoase care dau nastere mecanismului respiratiei. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la Universitatea California, coordonati de neurobiologul Jack Feldman. Acestia afirma ca creierul poate compensa pierderea a numai 60% dintre neuronii "respiratori", ceea ce favorizeaza aparitia tulburarilor de respiratie in timpul somnului.

*Oamenii in varsta trebuie sa faca mult sport pentru a nu-i permite mintii sa imbatraneasca, transmite BBC News Online. Potrivit unor studii realizate de un grup de cercetatori din Dublin, oamenii in varsta nu isi pot mentine creierul intr-o forma buna decat daca raman cat mai mult timp activi. Este foarte importanta in acest sens activitatea intelectuala, insotita de o dieta sanatoasa si de practicarea exercitiilor fizice usoare. Profesorul Ian Robertson, decanul pe probleme de cercetare de la Trinity College Institute of Neuroscience a aratat intr-un studiu ca la persoanele de peste 60 de ani care au facut sport mai mult de 3 ani, creierul nu da semne de imbatranire.

*Daca sariti intr-un picior de 50 de ori pe zi, aveti toate sansele sa scapati de osteoporoza, arata un studiu al cercetatorilor britanici. Dupa sase luni, femeilor care au practicat aceste sarituri li s-a imbunatatit densitatea osoasa a soldului si calcaiului piciorului respectiv. Exercitiile au contribuit si la ameliorarea balansului si a folosirii muschilor, care previn caderile, mult mai frecvente la batrani. Osteoporoza, de care sufera 30 % dintre femeile aflate la menopauza, se datoreaza aportului scazut de calciu, lipsei miscarii si reducerii nivelului hormonilor feminini. Coordonatoarea studiului, dr. Katherine Brooke-Wavell de la Loughborough University spune ca sariturile intaresc oasele fara ajutorul dietei sau a suplimentelor hormonale.

*Inca de acum 50 de ani a aparut teoria care arata ca imbatranirea si bolile asociate ei sunt cauzate de uzura celulelor organismului provocata de asa-numitii radicali liberi. Acestia sunt substante rezultate din procesul arderilor din organism prin metabolism. Radicalii liberi, neanihilati, sunt asociati cu o multime de boli, incluzand cancerul, afectiunile plamanilor si functionarea improprie a sistemului nervos si imunitar. Rolul antioxidantilor este de a neutraliza radicalii liberi si, implicit, de a lupta impotriva batranetii. Principalii antioxidanti sunt vitamina C, vitamina E si seleniul. Vitamina E este prezenta in legume de culoare verde, oua, germeni de grau, ficat, iar vitamina C se gaseste in citrice, broccoli si kiwi.

*Laptisorul de matca este unul dintre cele mai puternice energizante naturale, considerat "elixir al tineretii". Laptisorul de matca e o substanta secretata de glandele salivare ale albinelor, destinata hranirii larvelor in primul stadiu de dezvoltare. El constituie hrana reginei albinelor, care traieste cinci ani, spre deosebire de albinele lucratoare, doar patru luni. Este alcatuit din fructoza, proteine, factori de crestere, 18 aminoacizi si o multitudine de vitamine (mai ales B1 si B5) si minerale. Creste rezistenta organismului impotriva diversilor factori de stres care il afecteaza, mentinand echilibrul functionarii normale a tuturor organelor. Actioneaza ca un "hormon sexual" crescand potenta barbatilor, combatand sterilitatea sau normalizand menstruatia. Persoanele care muncesc intens vor simti imediat imbunatatirea memoriei, a capacitatii de concentrare si cresterea energiei. Normalizeaza tensiunea. Intareste imunitatea, laptisorul avand o puternica actiune anti-inflamatoare.

*Un studiu canadian a stabilit reteta longevitatii: pentru a trai fericit pana la adanci batraneti ganditi pozitiv, nu mai mancati orice, faceti-va noi prieteni si luati-va un partener de cuplu bun. Daca urmati aceste sfaturi, s-ar putea sa traiti cu treizeci de ani mai mult decat cei care fumeaza, consuma alcool, isi fac griji pentru toate fleacurile, nu sunt fericiti in casnicie sau traiesc in apropierea unei artere intens circulate, scrie revista "Best Medical". Viata sociala activa amelioreaza sistemul imunitar, iar gandirea pozitiva lupta impotriva stresului, responsabil de afectiuni cardiace si diabet. Pana la gasirea jumatatii ideale, luati-va o pisica pentru a va creste increderea in propriile forte.

*Locuitorii insulei Creta din Grecia sunt cunoscuti in toata lumea pentru longevitatea lor. Nu sufera de boli de inima, cancere, diabet sau obezitate. Dieteticienii au stabilit ca un element major care contribuie la starea lor de sanatate este consumul regulat de ulei de masline, in special daca este presat la rece. Acesta protejeaza inima de imbolnavire datorita acizilor grasi mononesaturati ca si continutului ridicat de antioxidanti (polifenoli).Studiul, efectuat pe 200 de barbati arata cum consumul zilnic a trei linguri de ulei de masline duce la cresterea colesterolului bun si la reducerea celui rau, datorita caruia arterele se ingroasa, blocand circulatia sanguina.

*In urma unui studiu realizat de cercetatorii americani asupra unui lot de persoane cu varsta cuprinsa intre 50 si 70 de ani, s-a demonstrat ca singuratatea poate creste tensiunea arteriala. Astfel, persoanele in varsta sunt predispuse bolilor de inima, accidentelor vasculare cerebrale si depresiei, aflam din revista "Best Medical". Totusi, cei care au adoptat un animal de companie (caini, pisici sau papagali) si-au redus acest risc la jumatate. In plus, datorita socializarii, s-a micsorat numarul persoanelor singure internate in institutii de ingrijire geriatrica.

*Vergeturile apar pe sani, coapse, fese sau abdomen, ca urmare a distrugerii fibrelor elastice ale pielii. Se prezinta ca niste dungi albe si sunt cauzate de extensia exagerata a pielii, in urma sarcinii sau a variatiilor de greutate. Pentru a le diminua, folositi creme bogate in colagen si vitamina A.

*Datorita mineralelor pe care le contine, namolul este foarte eficient in lupta impotriva ridurilor. Magneziul, cuprul, zincul si siliciul incetinesc procesul de imbatranire celulara, revitalizeaza tesuturile si inlatura tensiunile din muschii delicati ai fetei. Totodata, namolul tonifica tesuturile, fiind un bun tratament impotriva vergeturilor si celulitei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu