12 mar. 2010

DOCUMENTARE - Alimente sanatoase


  Cercetatorii americani, studiind dieta a 6.000 de persoane, au stabilit ca cele mai scazute riscuri de a se imbolnavi de cancer la colon il au persoanele care consuma multi antioxidanti. Ei se gasesc in fasole, spanac, vin si fructe cum sunt afinele, coacazele, strugurii, merele si perele. In plus, consumati si coaja fructelor, deoarece contine multe fibre.

  Pe langa tratamentul conventional - chimioterapia - alimentatia este esentiala in vindecarea cancerului. Antioxidantii care se gasesc in ceai verde, fructe de padure, broccoli si soia sunt cei mai eficienti in lupta cu aceasta boala.

  Un studiu realizat de cercetatorii italieni asupra populatiilor din sudul Europei arata ca exista o proportie inversa intre frecventa utilizarii cepei in alimentatie si riscul de aparitie al mai multor forme de cancer: bucal, esofagian, colo-rectal, laringian, de san, ovarian, de prostata, renal. La fel ca usturoiul si prazul, ceapa prezinta capacitatea de a acumula seleniu din sol, o substanta protectoare impotriva aparitiei cancerului. Consumul de ceapa (cel putin jumatate de ceapa cruda pe zi) a fost asociat, intr-un alt studiu francez, cu o reducere de cel putin 50% a riscului de aparitie a cancerului de stomac, dar si cu o reducere semnificativa a incidentei cancerului de san.

  Daca sunteti adeptii consumului de peste de trei ori pe saptamana, aveti mari sanse sa nu va imbolnaviti de cancer. Un studiu publicat in "International Journal of Cancer" confirma efectele preventive ale pestelui gras, bogat in omega-3, asupra cancerului de prostata. Doua mii de persoane atinse de aceasta teribila maladie au fost intrebate despre obiceiurile lor alimentare, raspunsurile lor fiind comparate cu cele ale unui grup etalon. Studiul a demonstrat ca omega-3 micsoreaza riscul aparitiei acestui tip de cancer cu 43%. Dar nu doar pestele este responsabil de aceasta diferenta. Exista si un aspect genetic deoarece purtatorii genei COX-2 beneficiaza, in totalitate, de efectele protectoare ale pestelui gras.

  Cel putin opt ore zilnic - atat petrece un om obisnuit in fata calculatorului. Daca ne mai gandim si la praful de pe strada, la poluare si la stres, ajungem la concluzia ca practic testam rezistenta ochilor nostri in fiecare zi. Efectele nocive ale vietii moderne pot fi contracarate printr-o alimentatie sanatoasa. Astfel, pestele ajuta la pastrarea sanatatii ochiului. Oul ajuta la prevenirea cataractei, iar spanacul varza si salata protejeaza impotriva radiatiilor si a luminii foarte puternice. Usturoiul, ceapa si soia ajuta ochiul sa faca fata suprasolicitarilor. Legumele si fructele (in special morcovul) si vinul rosu protejeaza vederea. Afinele si strugurii ajuta ochiul sa se adapteze la intuneric, dupa cum informeaza site-ul eva.ro.

  Persoanele care mananca multe masline sau folosesc ulei de masline din plin au un risc mult mai mic de a se imbolnavi de cancer; este rezultatul unui studiu al cercetatorilor danezi. Voluntarii au baut zilnic un sfert de ceasca de ulei, iar dupa doua saptamani, substanta numita 8oxodG, care arata distrugerea celulelor, s-a redus cu 13 la suta. Pe langa ulei de masline, dieta trebuie sa cuprinda fructe, legume, cereale integrale si peste. Va feriti astfel de cancerul de san, ovare, colon si prostata.

  Uleiul de masline ajuta la vindecarea gastritei si a ulcerului. El poate fi folosit si ca laxativ, luand o lingura seara la culcare. Pentru entorse si dureri reumatismale se fac frectii cu ulei de masline amestecat cu usturoi pisat. Folosit permanent, uleiul de masline ajuta la dizolvarea pietrelor din bila.

  Specialiştii au descoperit că acizii graşi nesaturaţi şi monosaturaţi, care reprezintă circa 75% din compoziţia uleiului de măsline, sunt similari cu cei prezenţi în laptele matern, ceea ce explică de ce uleiul de măsline este atât de bine tolerat de organism. Pentru consum, cel mai indicat este uleiul extra-virgin de măsline, nerafinat şi fără adausuri de substanţe chimice. Are cele mai bune efecte terapeutice, iar în alimentaţie este foarte hrănitor, ideal pentru prăjit, deoarece are un punct de ardere (de fum) la 2100 C, mult mai ridicat decât temperatura obişnuită de prăjire în untură sau în alt ulei vegetal (1800 C). Printre multele avantaje pe care le prezintă consumul de măsline şi ulei de măsline, se numără şi faptul că previne îmbătrânirea celulelor.

  Anemia este o boala care se datoreaza, in principal, lipsei fierului din organism. Leguma care este cea mai recomandata in acest caz este sfecla rosie. Beti in fiecare zi, pe stomacul gol, 100 de grame de suc de sfecla, telina si morcovi. Faceti tratamentul o luna da, una nu.

  Persoanele care consuma frecvent pastile sau alimente bogate in magneziu au un risc mult mai mic de aparitie a bolilor cardiovasculare decat cei care consuma cantitati mici. Este rezultatul unui studiu american, pe parcursul a 30 de ani, care confirma ca magneziul joaca un rol important in prevenirea problemelor cardiace. Magneziul, impreuna cu calciul, joaca un rol important in contractia si relaxarea muschiului cardiac. Pentru a preveni hipertensiunea arteriala, accidentele vasculare cerebrale sau infarctul, trebuie sa se consume intre 340 si 1.200 miligrame de magneziu in fiecare zi. Mancati doua banane zilnic sau consumati migdale, nuci, telina, fasole verde, cacao sau ape minerale.

  Persoanele cu circulatia sanguina deficitara fac vanatai la cea mai mica lovitura. Pentru a scapa mai repede de aceste inestetice pete violacee, puneti o coaja de banana cu partea interioara peste vanataie. Pastrati-o peste noapte sub un bandaj. Consumati multe nuci, smochine si migdale pentru magneziu, zinc si sulf.

  Merele si pestele sunt recomandate de specialisti pe perioada sarcinii, pentru ca protejeaza fatul impotriva alergiilor, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Aberdeen din Scotia. Ei au descoperit ca bebelusii ai caror mame au mancat multe mere si mai mult de o portie de peste pe saptamana in timpul sarcinii prezinta un risc scazut de a se imbolnavi de astm. Si asta datorita antioxidantilor prezenti in mere si a acizilor grasi Omega-3 care se gasesc in peste. Acelasi efect il are si administrarea de vitamine E, D si zinc pe timpul sarcinii.

  Dieta cu soia neagra ar putea preveni obezitatea, diabetul si ar putea contribui la scaderea nivelului de colesterol, arata un studiu realizat de cercetatori sud-coreeni, publicat in "Journal of Agricultural Food and Chemistry". Cercetatorii au hranit cobai cu diferite tipuri de soia neagra, timp de doua saptamani. Soarecii hraniti cu soia au crescut in greutate cu 50% mai putin decat un alt grup care nu a primit acest aliment. Nivelul colesterolului „rau” a scazut cu 60%. Proteinele din soia incetinesc metabolismul ficatului, reducand productia de acizi grasi si colesterol, explica cercetatorii.

  Consumul de ceai negru poate reduce nivelul colesterolului si, totodata, scade riscurile unui atac de cord, spun cercetatorii americani. Impreuna cu Ministerul Agriculturii din SUA, ei au experimentat pe bautorii de ceai negru, timp de 3 saptamani, evolutia colesterolului. S-a constatat ca nivelul acestuia a scazut intre 3 si 7 procente.

  Contrar credintei populare, colesterolul marit nu se datoreaza doar alimentatiei. De fapt, 70 la suta din acesta este fabricat de propriul organism din cauza fumatului, cofeinei, stresului, medicamentelor, fara a neglija nici ereditatea. Pe langa un mod de viata cat mai echilibrat, din care nu trebuie sa lipseasca plimbarea zilnica, exista numeroase alimente care reduc nivelul acestuia. Printre acestea se numara: cerealele complete, vegetalele din familia cruciferelor (conopida, broccoli), vinetele, lintea, fasolea, soia, ceapa si usturoiul. Nu neglijati nici fructele si legumele, mai ales rosiile care contin foarte multi antioxidanti.

  Daca beti frecvent sucuri naturale de fructe si legume, reduceti semnificativ riscul de a va imbolnavi de Alzheimer. Aceasta, potrivit unui studiu publicat de "American Journal of Medicine" si preluat de BBC. Astfel, un grup de cercetatori americani au descoperit, dupa zece ani de cercetari, ca riscul de a face Alzheimer este cu 76 la suta mai mic pentru cei care beau sucuri naturale de trei ori pe saptamana. Totodata, fructele si legumele ajuta la mentinerea presiunii sangelui de la nivelul creierului. Potrivit medicilor, riscul de imbolnavire creste atunci cand celulele creierului sunt neoxigenate.

  Energia solara este transformata de plante in energie electromagnetica, dar organismul uman o poate folosi doar daca legumele si fructele sunt consumate in stare cruda. Bolile care se trateaza prin regimul de cruditati sunt numeroase: obezitatea (se pierde un kilogram in doua zile), diabetul zaharat si cancerul. In cazul acestor boli, regimul trebuie urmat timp de sase, opt luni. Bolile de inima, cele digestive, infectioase acute, reumatice sau cele ale pielii se amelioreaza constant prin dezintoxicarea generala a organismului. Consumati doua zile pe saptamana sucuri si salate din sfecla rosie, morcovi, telina, mere, visine, struguri. Nu uitati nici ceapa verde, usturoiul, leurda, untisorul, prazul.

  Nu eliminati ciocolata daca vreti sa slabiti cateva kilograme, este concluzia unui studiu al unor medici nutritionisti francezi. Acestia au observat ca marii consumatori de glucide (substante care furnizeaza energia necesara organismului, regland senzatia de foame) erau cei mai supli, din totalul celor studiati. Glucidele se gasesc, pe langa ciocolata, in cereale integrale sau fructe. Ei au stabilit cele patru conditii care trebuie indeplinite pentru a reusi pierderea kilogramelor: reducerea valorii calorice a alimentatiei, eliminarea senzatiei permanente de foame, renuntarea la alimentele nesanatoase si practicarea unei activitati fizice adaptate varstei si sanatatii.

  Ciocolata contine anumite ingrediente (si feniletilamina), care consumate, determina organismul sa elibereze endorfine, hormonii fericirii... aceia pe care organismul ii produce si in prezenta luminii puternice, sau in timpul exercitiilor fizice, sau atunci cand radem, sau in timpul unui act sexual, etc. Endorfinele au un efect similar cu medicamente precum morfina si codeina.

  Printre motivele pentru care oamenii consuma tot mai multa ciocolata neagra se numara si cel legat de valoarea sa alimentara. Dat fiind aporul ei nutritiv (bogat in proteine, lipide, glucide, magneziu, fosfor, potasiu, calciu, cofeina), ciocolata a fost introdusa inca din timpul primului Razboi Mondial in ratiile alimentare ale armatelor moderne. Astazi, se stie bine ca 100 de grame de ciocolata acopera un sfert din nevoile energetice si nutritionale ale organismului, cu cele 500 de kilocalorii ale sale. Energizant de prima mana, ciocolata este la propriu si afrodisiac, intrucat contine doua substante cu verificate efecte tonifiante si excitante: cofeina si theobromina care actioneaza la nivelul creierului, blocand receptorii de adenozina, principala vinovata pentru diminuarea dorintelor erotice. Pentru doamne, ciocolata este de mare ajutor in combaterea sindromului premenstrual, contribuind la instaurarea unei stari generale de relaxare si alinand durerile specifice.

  Cateva cuburi de ciocolata neagra, consumate zilnic, au acelasi efect ca si administrarea de aspirina, diminuand riscul de blocare a arterelor, responsabil pentru aparitia infarctului sau a accidentelor cerebrale. Acestea sunt concluziile unui studiu al cercetatorilor de la Scoala de medicina Johns Hopkins (SUA), informeaza linternaute.com. Ciocolata neagra, fara zahar si unt contribuie la reducerea coagularii sangvine datorita flavonoidelor, substantele chimice prezente in boabele de cacao, ceea ce impiedica formarea cheagurilor de sange. Cantitatea zilnica recomandata de medici este de doua linguri de ciocolata pura. Faceti astfel un bine inimii dumneavoastre si tensiunii arteriale, care se echilibreaza datorita continutului mare de magneziu.

  Fiind bogate in vitaminele B, C, P dar si in iod, magneziu, sulf, ridichile lupta cu succes impotriva fermentatiilor intestinale, hepatitei, icterului si a nisipului din vezica urinara. Cei cu reumatism sau cu afectiuni pulmonare trebuie sa foloseaca ridichile si frunzele lor in salate si ciorbe.

  Pentru a fi sanatos si a-ti prelungi viata consuma cat mai multe fructe si legume, si mai ales nuci, masline si usturoi, dar si vin, in cantitati mici, plus ciocolata neagra (max 200g/zi).

  O dieta bogata in cereale (grau, ovaz, porumb, orez brun) ne ajuta sa avem o digestie sanatoasa prin continutul ridicat de fibre alimentare. Totodata, cerealele reprezinta o sursa bogata in vitamina E (buna pentru fertilitate), magneziu, fosfor, zinc, fier cat si antioxidanti care lupta impotriva imbatranirii.

  Consumat cu moderatie, vinul rosu micsoreaza nivelul colesterolului si previne accidentele cardiovasculare. S-a descoperit recent ca bautura actioneaza si impotriva afectiunilor pulmonare si a maladiei Alzheimer. Vinul rosu, spun cercetatorii de la Harvard, este, prin actiunea sa antioxidanta, secretul longevitatii.

  Un pahar de vin rosu pe zi ne fereste de surzenie la batranete, afirma expertii americani. Antioxidantii din vinul rosu neutralizeaza radicalii liberi si reduc efectele negative ale zgomotelor si antibioticelor. Aceleasi efecte au si ceaiul verde, si aspirina.

  Bogat in vitaminele A, B1, B2, C si in substante nutritive, marul are proprietati terapeutice asupra organismului uman. Substantele nutritive antioxidante din sucul de mere ajuta la reducerea colesterolului si a bolilor cardiovasculare. Consumul regulat de mere reduce riscul aparitiei cancerului la san si la plamani. Merele sunt bogate in fibre, reduc colesterolul din organism si intaresc oasele. Cand sunt mancate ca o gustare, merele suprima foamea si de aceea sunt indicate in curele de slabire. În afara de proprietatile terapeutice pe care le au, merele sunt utilizate si in cosmetica. Mastile cu mar ras, aplicat pe fata timp de 10 minute, cateva zile consecutiv, ajuta la curatarea tenului, la vindecarea acneelor si la estomparea ridurilor.

  Cercetatorii americani au descoperit ca prezenta cafeinei din cafeaua concentrata previne pierderile de memorie specifice batranetii, scrie "Daily Mail". Cafeina intervine in activitatea electrica a creierului, actionand asupra adenozinei, substanta prezenta in cantitate mare la persoanele in varsta. Prin aihilarea adenozinei, cafeaua ajuta la combaterea problemelor mintale usoare, la pastrarea memoriei intacte pana la varste inaintate si sustine procesul de invatare. Totusi, consumul a mai mult de trei cesti pe zi cauzeaza insomnie, tulburari ale ritmului cardiac si probleme ale sistemului circulator, avertizeaza medicii.

  O ceasca de cafea pe zi protejeaza ficatul de boli grave ca ciroza sau cancerul, arata un studiu al cercetatorilor de la institutul italian Mario Negri. Acest lucru este datorat antioxidantilor continuti de cafea si au efect numai daca doza este adecvata, nu mai mult de trei cesti zilnic. Altfel pot sa apara tulburari ale ritmului inimii ca tahicardia sau insomnia. Cercetatorii au aratat ca prezenta enzimei GGT, unul dintre indicatorii cirozei, este cu atat mai scazuta, cu cat consumul de cafea este mai mare. In acelasi timp, se micsoreaza si nivelul transaminazelor, un alt indicator al imbolnavirii ficatului. Mai ales bautorii de alcool pot fi fericiti, deoarece cinci cesti de cafea le reduce riscul aparitiei cirozei cu 30 la suta.

  Cafeaua reduce cu 60 % riscul de aparitie a diabetului de tip 2, mai ales la persoanele care au in familie suferinzi de aceasta boala. Acest lucru a fost demonstrat in urma unui studiu californian asupra a 200.000 persoane. Chiar si persoanele care au baut cafea, dar s-au oprit, au risc scazut fata de cele care nu au baut niciodata. Diabetul de tip 2 sau diabetul varstei adulte, cum mai este numit, nu se vindeca fara modificarea stilului de alimentatie. Nu se stie exact care din substantele componente ale cafelei are acest efect, dar se pare ca nu cofeina. Cercetatorii sustin ca este prea devreme sa recomande diabeticilor sa bea cafea in chip de medicament, mai ales ca mai mult de doua cesti de cafea pe zi provoaca insomnii si aritmii cardiace.

  Praful de cacao previne imbatranirea si aparitia ridurilor datorita continutului sau bogat in polifenoli, substante care spala radicalii liberi din organism. Acesta este un motiv suficient pentru a va determina sa inlocuiti ciocolata, nefasta pentru organism din cauza grasimilor saturate din continut, cu doua cani cu cacao pe zi.

  Soia contine 40% proteine si 20% grasimi, cu un procent ridicat de calorii, minerale si vitamine. In 500g faina de soia se gasesc 182 g de proteine, in timp ce, in aceeasi cantitate de carne de vaca se gasesc doar 90 g, la peste 80 g, iar la oua 56g.

  Delicioasele piersici sunt deosebit de valoroase si pentru sanatate. Datorita continutului ridicat de vitamina C, piersicile ajuta la intarirea sistemului imunitar. Antioxidantii din piersici ajuta la prevenirea cancerului, a bolilor cardiovasculare si la intarzierea procesului de imbatranire. Antioxidantii luteina si zeaxantina din compozitia lor ajuta la filtrarea luminii solare, impiedicand efectul negativ al radiatiilor ultraviolete asupra retinei.

  Un bun remediu impotriva impotentei este kiwi, dupa cum aflam de pe site-ul GradinaMea.ro. Fructul este recomandat pentru stimularea functiei sexuale la barbati. Amestecati un kiwi, o banana, o jumatate de mar dulce cu zeama de la o jumatate de portocala. Adaugati zeama de la o jumatate de lamaie, un albus de ou, patru linguri de zahar si o lingura de crema de menta. Puneti fructele la mixer si amentecati-le cateva minute. Beti acest cocktail zilnic iar problemele de potenta vor deveni amintire! Kiwi contine toate tipurile de fibre precum si numeroase minerale. Potrivit ultimelor cercetari, kiwi contine mai mult potasiu decat bananele.

  Cei care isi incep ziua cu doua oua la micul dejun pierd de doua ori mai multe kilograme decat cei care tin diete drastice, sustin nutritionistii de la Universitatea de medicina din Louisiana (SUA), intr-un studiu efectuat pe o mie de femei obeze. Succesul oului este determinat de continutul bogat in cele mai bune proteine, ceea ce confera aceeasi energie ca si mancatul unei fripturi, dar are un numar mult mai mic de calorii. Si asta, indiferent de modalitatea de preparare.

  Singurul aliment ce nu se deterioriaza este mierea. Mierea si polenul actioneaza pozitiv asupra colesterolului si a trigliceridelor. Este de retinut faptul ca speranta de viata la apicultori este superioara celei a populatiei in general.

  Treizeci de grame de fistic zilnic ne feresc de riscul de a ne imbolnavi de boli cardiovasculare ca infarct, accident cerebral sau embolii, sustin cercetatorii de la Universitatea de medicina din Pennsylvania (SUA). Pe langa fistic, nucile, migdalele si alunele de padure neprajite reduc atat nivelul colesterolului rau, cat si al grasimilor nesanatoase din arterele sanguine. Studiul, efectuat pe trei mii de adulti, timp de cinci saptamani, a micsorat nivelul colesterolului si trigliceridelor cu pana la 30%, reducand astfel riscul de formare a cheagurilor de sange care blocheaza arterele.

  Popoarele care sunt mari consumatoare de iaurt nu cunosc o boala a civilizatiei moderne: constipatia. Aceasta produce intoxicarea organismului datorita neeliminarii toxinelor sau formarea de hemoroizi. Consumati iaurt cu bacterii lactice vii, care echilibreaza flora intestinala.

  Rosiile contin o substanta care are proprietati antioxidante. Cu ajutorul ei sunt protejate celulele, se impiedica distrugerea si degenerarea lor, care ar putea cauza aparitia cancerelor. Alte legume cu proprietati asemanatoare sunt salata verde, varza, broccoli, anghinarea si ardeiul iute.

  Nucile consumate dupa fiecare masa impiedica ingrosarea arterelor si previn bolile de inima. Opt nuci pe zi pastreaza arterele flexibile, inima sanatoasa si previn aparitia atacului vascular cerebral, conform unui studiu realizat de cercetatorii americani de la Barcelona's Hospital Clinico. Specialistii recomanda consumul de nuci dupa mesele bogata in grasimi pentru a atenua efectele negative pe care acestea le au asupra organismului.

  Caisele contin cea mai mare varietate si cea mai mare cantitate de carotenoide, antioxidanti despre care se stie ca ajuta la prevenirea bolilor de inima, reduc colesterolul rau si protejeaza organismul de cancer. Din aceasta cauza consumul de caise este considerat ca fiind o metoda foarte buna pentru cei care vor sa aiba o viata lunga si sanatoasa.

  Uleiul de peste ajuta la cresterea rezistentei inimii si asta fiindca scade simtitor colesterolul. Totodata, ajuta la circulatia sangelui si incetineste procesul de imbatranire, distrugand toxinele din organism. Consumat cu regularitate, uleiul de peste linisteste sistemul nervos, ne ajuta sa dormim profund si sa facem fata stresului.

  Trebuie sa zdrobiti usturoiul inainte de a-l gati sau manca, pentru a-i pastra proprietatile anticoagulante, utile in prevenirea bolilor cardiovasculare si a emboliilor (astuparea arterelor cu un cheag de sange). Alicina este enzima din usturoi care impiedica formarea trombilor de sange. Cercetatorii de la Universitatea din Cuyo, Argentina, au comparat efectul anticoagulant al usturoiului gatit intreg sau zdrobit. Rezultat: copt sau fiert, usturoiul isi pastreaza efectul anticoagulant mult mai mult daca este zdrobit inainte de a fi pus in mancare. Important este ca perioada de fierbere sa nu depaseasca trei minute, si sa nu fie gatit la microunde, deoarece isi pierde toate proprietatile curative.

  Cercetatorii au descoperit ca pe langa antioxidantii pe care-i contine, ceaiul verde inhiba formarea si dezvoltarea celulelor canceroase.

  Pe langa faptul ca hidrateaza, ceaiul are si alte beneficii asupra sanatatii, cum ar fi protectia impotriva bolilor cardiace si a cancerului, datorita antioxidantilor pe care ii contine. Pentru a prepara corect ceaiuri ar trebui sa adaugati o lingurita de planta uscata la 250 ml de apa sau doua lingurite de planta proaspata la aceeasi cantitate. Ceaiul de musetel usureaza digestia, calmeaza nervozitatea si anxietatea, in timp de socul se recomanda in gripa, sinuzita sau guturai. Durerile de cap trec cu ceai de tei, iar menta ajuta digestia, reduce flatulenta si inlatura greata. Ceaiul din macese previne infectiile gripale si racelile.

  Adolescentii care consuma mai multe produse bogate in calciu decat majoritatea, sunt mai supli. Cercetatorii din San Diego au analizat masa musculara a unui grup de fete cu varsta cuprinsa intre 9 si 12 ani care au notat detaliat alimentele consumate pe parcursul studiului. Acest studiu confirma cercetarile anterioare care demonstrau, la femeile intre 30 si 60 de ani, cresterea capacitatii organismului de a distruge grasimile, in conditiile unui consum crescut de calciu. Alimente bogate in calciu sunt laptele praf, cascavalul, branzeturile si anumite ape minerale. La acest rezultat s-a ajuns indiferent de forma de asimilare a calciului: alimente sau suplimente nutritionale.

  Grepfrutul va scapa de oboseala si dureri de cap. Beti zilnic timp de doua saptamani doua pahare cu suc de grepefrut. Dupa ce terminati aceasta cura o sa fiti mult mai energic. Asta fiindca fructul este una dintre cele mai importante surse de vitamina C.

  Sparanghelul este cunoscut inca din antichitate pentru calitatile sale diuretice, laxative, expectorante si afrodisiace. Pentru a scapa de dezechilibrele hormonale sau pentru a avea o cantitate mai mare de lapte daca alaptati, consumati de doua ori pe saptamana o suta de grame de salata din sparanghel si telina.

  Pentru a sti care sunt alimentele care ajuta organismul sa-si refaca fortele, trebuie sa cunoastem cateva dintre acele legume si fructe care, nepreparate, ne ofera vitaminele de care avem nevoie. Trebuie tinut cont de faptul ca excesul alimentar duce la obezitate, boli si imbatranire prematura, si toate acestea pot fi simplu evitate. Deci iata ce trebuie sa mancam pentru a nu mai ajunge in vecinatatea farmaciilor.
-Pentru vitamina A: morcovul, rosiile, spanacul, salata, patrunjelul verde, ceapa verde, mararul, adica legumele galben-portocalii si verde inchis.
-Alimentele bogate in vitamina E sunt: germenii de cereale, uleiurile presate la rece din soia, porumb, floarea-soarelui, masline.
-Vitamina C au: citricele, ardeiul gras, hreanul si macesul. Una din cele mai mari concentratii de vitamina C o are patrunjelul verde.
-Calciu gasim in: iaurt, lapte, telemea, nuci, morcovi, varza, gulie, mere.
Pentru fier trebuie sa mancam: spanac, galbenus, cacao, stafide.

  Sucul de morcov este un pretios ajutor al celor care sufera de digestie dificila sau lipsa poftei de mancare. Morcovul este bogat in substante anti-oxidante ca vitamina A, dar si alte vitamine si minerale, atat de necesare organismului uman. O cura de zece zile cu suc proaspat cicatrizeaza ranile facute de ulcer si imbunatateste vederea, mai ales a celei pe timp de noapte.

  Macesele au un rol important in respiratia celulelor. Practic, ceaiul de macese ajuta organismul sa functioneze la paramentri normali. Fiindca este bogat in saruri minerale, ceaiul are un rol diuretic. Este recomandat in special persoanelor cu afectiuni hepatice
si renale.

  Mai multa vitamina C decat in portocale se gaseste in kiwi. Totodata, are toate tipurile de fibra, ceea ce ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima. Fiindca este bogat in cupru, kiwi ajuta la intarirea sistemului imunitar si la dezvoltarea creierului. De retinut ca toate proteinele, vitaminele si mineralele se gasesc in seminte si nu in pulpa fructului.

Pentru articole similare, accesati: Colectia SANATATE MAXIMA

2 comentarii:

  1. My brother recommended I might like this website.
    He was totally right. This post truly made my day.
    You can not imagine simply how much time I had spent
    for this information! Thanks!

    Here is my site dieta disociata

    RăspundețiȘtergere
  2. I have learn some good stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting.

    I wonder how a lot attempt you set to make such a excellent informative website.


    Here is my homepage: Dieta daneza Pareri

    RăspundețiȘtergere