9 mar. 2010

DOCUMENTARE - Despre schimbare

 Copii fiind, invatam sa ne rasucim, sa ne ridicam in fund, sa ne taram, sa mergem si apoi sa alergam. Fiecare etapa e importanta si nu se poate sari peste niciuna. Nu putem alerga inainte de amerge si nu putem merge inainte de a ne tari. Tot asa cum nu putem schimba stilul de management inainte de a schimba deprinderile noastre personale.

 Devenirea noastra este strans legata de imaginea de baza pe care o avem despre noi insine. Avem tendinta de a deveni asa cum ne vedem.

 Progresul e un proces natural – intai semani si apoi culegi. Nu exista scurtaturi. Ca sa ne imbunatatim trebuie sa incepem din punctul in care ne aflam, nu din cel in care ar trebui sa fim; daca fac o flotare in plus in fiecare zi, pot face 30 intr-o luna.

 Atunci cand ne modificam actiunile, ne modificam automat si sentimentele.

 Eliberarea din stransoarea trecutului depinde in mare parte de detinerea unei identitati clare si a unui scop ferm, de a sti cine esti si ce vrei sa indeplinesti. Cheia eliberarii din stransoarea trecutului e disciplina – abilitatea de a face si de a tine promisiuni si de a onora angajamente. O hotarare in care nu prea crezi poate fi usor anulata de emotii, toane si imprejurari.

 Pentru a ne schimba deprinderile, trebuie ca mai intai sa ne promitem in sinea noastra ca vom plati pretul necesar pentru aceasta schimbare; in al doilea rand sa profitam de prima ocazie de a folosi noua deprindere; si in al treilea rand sa nu facem nicio exceptie pana cand noua deprindere nu e bine imprimata in natura noastra.

 Atunci cand vrem sa producem schimbari relativ minore in vietile noastre, ne putem concentra asupra atitudinilor si comportamentului de adoptat. Insa cand vrem sa obtinem o mutatie semnificativa, totala, trebuie sa lucram asupra paradigmelor noastre de baza.

 Daca vrei sa te imbunatatesti radical, in mod dramatic, revolutionar, trebuie sa-ti schimbi sistemul de referinta. Adica felul in care vezi lumea, in care gandesti despre oameni, in care privesti managementul si conducerea. Adica sa-ti schimbi paradigma, schema pentru intelegerea si explicarea anumitor aspecte ale realitatii.

 Marile realizari inseamna despartiri de vechile moduri de gandire. Cand paradigma se schimba, ea deschide o zona complet noua de intelegere si cunoastere, avand ca rezultat o uriasa diferenta in ce priveste performantele.

 Va obtine succesul doar cel care poseda profunzime sufleteasca si putere de intelegere.

 Educarea constiintei incepe in familie, in primele luni de viata, si continua multa vreme prin exemplul si sfatul parintesc. Aceasta educatie poate fi completata prin invatare, loialitate si realizari concrete, iar si iar, la niveluri din ce in ce mai inalte.

 Daca vrei cu adevarat sa stralucesti in viata, trebuie sa accepti sa te privesti in oglinda si, cu modestie si sinceritate, sa reflectezi asupra contributiei tale la ceea ce nu merge bine. Astfel vei putea face ceva in aceasta directie.

 Victoriile personale preced victoriile publice. A face si a tine promisiunile catre noi insine precede promisiunile catre ceilalti. Iar acesta e un proces continuu, o spirala urcatoare a cresterii care duce la forme din ce in ce mai inalte de independenta si interdependenta. Daca mai intai invingem cateva dorinte simple, vom avea puterea ca mai tarziu sa ne reuseasca hotarari la niveluri mai inalte.

 Schimbarea incepe prin a identifica comportamentele pe care ni le dorim. Apoi urmeaza sa le exersam pana cand ele vor deveni o alegere naturala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu