■ Cunostintele despre nutritie nu le sunt destinate doar celor care au probleme cu greutatea. Oricine ar trebui sa aiba un minim de cunostinte despre igiena alimentara.
■ Cu cit creste interesul pentru o nutritie sanatoasa, cu atit oamenii devin mai responsabili fata de ceea ce maninca.
■ O alimentatie inadecvata poate slabi sistemul imunitar.
■ Nutritia aduce corpului energia de care are nevoie pentru a-si mentine buna functionare, activitatile si greutatea.
■ Problemele de nutritie pot decurge dintr-o alimentatie insuficienta (malnutritie) sau din cauza faptului ca organismul nu absoarbe sau absoarbe putin elementele nutritive prezente in alimentele consumate (malabsorbtia).
■ Alimentele pe care le consumam sunt compuse din trei elemente: proteine, materii grase si glucide (sau hidrati de carbon). Unul din obiectivele unei bune nutritii este acela de a obtine un bun echilibru al acestor elemente.
■ Portiile zilnice de hrana trebuie adaptate in functie de necesitatile energetice ale fiecaruia. Varsta si genul sunt principalele lucruri care determina consumul zilnic de energie, deci necesarul de calorii. Alti factori care trebuie luati in calcul la alcatuirea meniurilor sunt: tipul de activitate pe care o depune o persoana (de la sedentar, la sportiv), gradul de stres si, desigur, greutatea.
■ Lipidele sau grasimile sunt armele cu doua taisuri din alimentatia noastra: pe de o parte, sunt indispensabile vietii si mentinerii sanatatii, pe de alta, excesul de lipide poate provoca obezitate, iar mult temuta depunere a grasimilor pe artere creste riscul bolilor cardiovasculare.
■ Glucoza extrasa de organism din carbohidrati este si sursa fundamentala de energie a organsimului. Carbohidratii pot fi impartiti in doua categorii: carbohidrati simpli (care se digera extrem de repede, precum fructoza din fructe, lactoza din lapte si zaharoza din zaharurile rafinate) si carbohidrati complecsi (care provin din cereale, fainoase, banane, cartofi etc. si care, prin continutul ridicat de fibre, ajuta la digestie).
■ Proteinele pot fi gasite, in principal, in carne, insa ele sunt furnizate si de unele alimente vegetale. Cei mai multi specialisti sunt de parere ca protidele animale sunt superioare celor vegetale, pentru ca din fiecare din acestea din urma lipsesc unii aminoacizi esentiali pe care organismul nostru nu-i poate sintetiza si trebuie sa-i ia ca atare din hrana.
■ Alimentatia sanatoasa nu presupune neaparat ca unele alimente sa fie interzise iar altele, obligatorii. Important este echilibrul intre alimente apartinand diferitelor grupe si aportul complet de nutrienti.
■ Cu cat varietatea mancarurilor este mai mare, cu atat organismul are mai multe sanse de a primi toti nutrientii esentiali, in special vitamine si minerale, dar fara a neglija glucidele si lipidele.
■ Painea integrala si cea neagra, orezul si pastele fainoase nu sunt alimente hipercalorice. In plus, ele furnezeaza vitamine din grupul B si fibre alimentare; confera satietate fara aport de grasimi si sunt relativ ieftine. Acesta grupa de alimente constituie baza alimentatiei sanatoase.
■ Fructele si legumele sunt importante surse de vitamine, minerale si fibre alimentare. Furnizeaza, in acelasi timp, antioxidanti care protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si neoplaziilor. Orice dieta ar trebui sa contina 5 portii zilnice de fructe si / sau legume.
■ Grasimile acumulate duc la cresterea nivelului seric al colesterolului si a riscului de aparitie a obezitatii si a bolilor cardiovasculare. Trebuie redus consumul de grasimi ca: slanina, mancarurile prajite, margarina, produsele lactate nedegresate, carnea grasa si produsele de patiserie.
■ Produsele zaharoase rafinate au o valoare calorica foarte mare si un continut nutritiv redus.
■ In timp ce cantitatile reduse de alcool sunt inofensive pentru adultul sanatos, putand avea chiar efecte favorabile in anumte circumstante, consumul frecvent sau in cantitati mari poate avea efecte dezastruase. Alcoolul favorizeaza cresterea colesterolului, iar aceasta are ca urmare ingustarea lumenului vaselor sanguine. De aici, obezitatea si bolile cardiovasculare. Toxicitatea alcoolului afecteaza grav ficatul. Sistemul nervos este si el afectat de alcool.
■ Oamenii sunt instinctivi în ce priveste mancatul, ca si animalele, si nu au notiunea de beneficiu spiritual ce poate deriva din a manca intr-un anumit mod; de fapt ei nu stiu să manance.
■ Urmariti oamenii si veti vedea cat de mecanic mananca, înghiţind fara sa mestece şi lasand tot felul de idei haotice si sentimente sa se amestece cu procesul de digestie, secretie si eliminare a toxinelor.
Pentru articole similare, accesati: Colectia SANATATE MAXIMA
■ Cu cit creste interesul pentru o nutritie sanatoasa, cu atit oamenii devin mai responsabili fata de ceea ce maninca.
■ O alimentatie inadecvata poate slabi sistemul imunitar.
■ Nutritia aduce corpului energia de care are nevoie pentru a-si mentine buna functionare, activitatile si greutatea.
■ Problemele de nutritie pot decurge dintr-o alimentatie insuficienta (malnutritie) sau din cauza faptului ca organismul nu absoarbe sau absoarbe putin elementele nutritive prezente in alimentele consumate (malabsorbtia).
■ Alimentele pe care le consumam sunt compuse din trei elemente: proteine, materii grase si glucide (sau hidrati de carbon). Unul din obiectivele unei bune nutritii este acela de a obtine un bun echilibru al acestor elemente.
■ Portiile zilnice de hrana trebuie adaptate in functie de necesitatile energetice ale fiecaruia. Varsta si genul sunt principalele lucruri care determina consumul zilnic de energie, deci necesarul de calorii. Alti factori care trebuie luati in calcul la alcatuirea meniurilor sunt: tipul de activitate pe care o depune o persoana (de la sedentar, la sportiv), gradul de stres si, desigur, greutatea.
■ Lipidele sau grasimile sunt armele cu doua taisuri din alimentatia noastra: pe de o parte, sunt indispensabile vietii si mentinerii sanatatii, pe de alta, excesul de lipide poate provoca obezitate, iar mult temuta depunere a grasimilor pe artere creste riscul bolilor cardiovasculare.
■ Glucoza extrasa de organism din carbohidrati este si sursa fundamentala de energie a organsimului. Carbohidratii pot fi impartiti in doua categorii: carbohidrati simpli (care se digera extrem de repede, precum fructoza din fructe, lactoza din lapte si zaharoza din zaharurile rafinate) si carbohidrati complecsi (care provin din cereale, fainoase, banane, cartofi etc. si care, prin continutul ridicat de fibre, ajuta la digestie).
■ Proteinele pot fi gasite, in principal, in carne, insa ele sunt furnizate si de unele alimente vegetale. Cei mai multi specialisti sunt de parere ca protidele animale sunt superioare celor vegetale, pentru ca din fiecare din acestea din urma lipsesc unii aminoacizi esentiali pe care organismul nostru nu-i poate sintetiza si trebuie sa-i ia ca atare din hrana.
■ Alimentatia sanatoasa nu presupune neaparat ca unele alimente sa fie interzise iar altele, obligatorii. Important este echilibrul intre alimente apartinand diferitelor grupe si aportul complet de nutrienti.
■ Cu cat varietatea mancarurilor este mai mare, cu atat organismul are mai multe sanse de a primi toti nutrientii esentiali, in special vitamine si minerale, dar fara a neglija glucidele si lipidele.
■ Painea integrala si cea neagra, orezul si pastele fainoase nu sunt alimente hipercalorice. In plus, ele furnezeaza vitamine din grupul B si fibre alimentare; confera satietate fara aport de grasimi si sunt relativ ieftine. Acesta grupa de alimente constituie baza alimentatiei sanatoase.
■ Fructele si legumele sunt importante surse de vitamine, minerale si fibre alimentare. Furnizeaza, in acelasi timp, antioxidanti care protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si neoplaziilor. Orice dieta ar trebui sa contina 5 portii zilnice de fructe si / sau legume.
■ Grasimile acumulate duc la cresterea nivelului seric al colesterolului si a riscului de aparitie a obezitatii si a bolilor cardiovasculare. Trebuie redus consumul de grasimi ca: slanina, mancarurile prajite, margarina, produsele lactate nedegresate, carnea grasa si produsele de patiserie.
■ Produsele zaharoase rafinate au o valoare calorica foarte mare si un continut nutritiv redus.
■ In timp ce cantitatile reduse de alcool sunt inofensive pentru adultul sanatos, putand avea chiar efecte favorabile in anumte circumstante, consumul frecvent sau in cantitati mari poate avea efecte dezastruase. Alcoolul favorizeaza cresterea colesterolului, iar aceasta are ca urmare ingustarea lumenului vaselor sanguine. De aici, obezitatea si bolile cardiovasculare. Toxicitatea alcoolului afecteaza grav ficatul. Sistemul nervos este si el afectat de alcool.
■ Oamenii sunt instinctivi în ce priveste mancatul, ca si animalele, si nu au notiunea de beneficiu spiritual ce poate deriva din a manca intr-un anumit mod; de fapt ei nu stiu să manance.
■ Urmariti oamenii si veti vedea cat de mecanic mananca, înghiţind fara sa mestece şi lasand tot felul de idei haotice si sentimente sa se amestece cu procesul de digestie, secretie si eliminare a toxinelor.
Pentru articole similare, accesati: Colectia SANATATE MAXIMA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu