■ „Iarba e
intotdeauna mai verde la altii... pana descoperim ca-i vorba de gazon
artificial.” – W. Schulz
■ In urma studiilor in care au fost instalate telefoane in camerele baieteilor si a fetitelor, s-a dovedit destul de clar ca inca de la o varsta foarte frageda nu numai ca fetele vorbesc mai mult, dar au si mai mult talent si sunt mai eficiente in arta comunicarii. Ele enunta mai limpede cuvintele si sunt mai usor intelese.
■ S-a estimat ca intr-o zi de 24 de ore, o femie rosteste in medie 25000 de cuvinte, in vreme ce un barbat doar 10000. Din pacate, barbatul investeste cam 9000 de cuvinte in munca de zi cu zi, iar sotia cam tot atat in munca ei. Cand se intalnesc seara, contul lui verbal e in prag de faliment, in vreme ce contul ei contine un surplus ce trebuie utilizat pana la miezul noptii sau se pierde.
■ Toate trairile noastre sunt interpretate cu ajutorul unor harti mentale. Harti reprezentand lucrurile asa cum sunt (realitati) si harti ale lucrurilor asa cum ar trebui sa fie (valori). Vedem lumea nu asa cum este, ci asa cum am fost conditionati sa o vedem. Oamenii percep lucrurile in mod diferit, fiecare privind prin unica lentila a experientei personale.
■ Ascultatul este extrem de important atunci cand partenerul este frustrat si totul ii ajunge pana peste cap. O ureche atenta, combinata cu un interes real si o preocupare, plus o mica imbratisare vor fi extrem de eficiente in cladirea sau recladirea unei relatii.
■ Rezultatele unui sondaj amplu mediatizat arata ca 98% dintre femei doresc o apropiere verbala mai mare cu partenerii lor si cauza cel mai des citata de suparare a femeilor este "nu ma asculta". Ea nu-si doreste decat o ureche atenta si un ascultator intelegator; un sot grijuliu si asigurarea ca ea este un om bun, o mama minunata si o sotie extraordinara. Ii place sa-si planga putin de mila, ceea ce uneori e chiar foarte nimerit.
■ Depunearea afectiva consta in clarificarea si explicitarea asteptarilor din capul locului. Cand asteptarile nu sunt impartasite, simple neintelegeri degenereaza in conflicte, in ciocniri de orgolii, iar comunicarea devine imposibila.
■ Nimanui nu-i place sa fie criticat fata de altii.
■ Dificultatea comunicarii sta nu in a
vorbi, ci in a fi auzit.
■ Avem cu totii inclinatia sa selectam din
discursul celuilalt, de regula in mod neintentionat, elemente pe care le auzim,
pe unele amplificandu-le, iar pe altele ignorandu-le.
■ Unul dintre neajunsurile relationarii
interumane este acela ca nu poti obtine ce-ti doresti fara sa ceri.
■ Sentimentele actioneaza si functioneaza
uneori ca niste paraziti in comunicare.
■ Nu-i nevoie sa te incurci in lucruri
complicate ca sa spui ce-i important sau esential.
■ Sa nu tii socoteala necazurilor, ci mai
curand a bucuriilor, a placerilor, a elanurilor, sa le lasi sa curga, sa se
nasca, sa explodeze.
■ Obiceiul de a
spune totul partenerului intr-o relatie de iubire este un mijloc foarte bun de
a o transforma putin cate putin intr-o prietenie profunda. Orice inselaciune
dispare, iluziile se spulbera, mania, resentimentul si speranta recapata
dimensiuni rezonabile.
Pentru articole similare, accesati link-ul:
Colectia CASNICIE FERICITA
Pentru articole similare, accesati link-ul:
Colectia CASNICIE FERICITA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu