*Atentie la versurile pe care le asculta copiii. Cuvintele creeaza imagini pe care apoi mintea e pusa sa le completeze. Cand esti tanar si impresionabil poti ajunge foarte usor la sinucidere, consum de droguri, violenta, promiscuitate.
*Exista o legatura dovedita intre mutilarea din emisiunile pentru copii si comportamentul agresiv al acestora.
*Cercetatorii americani i-au avertizat pe parinti sa limiteze timpul de stat la televizor al copiilor lor, in special al celor cu varste mai mici de doi ani, pentru ca risca sa devina autisti. Timpul de stat in fata ecranului nu trebuie sa depaseasca doua ore pe zi.
*Atunci cand copilul are intre 9 si 15 ani, riscul ca el sa se apuce de droguri sau sa devina imoral este mai mare decat in orice perioada a vietii lui. In acesti ani critici ai copilariei au loc multe schimbari fiziologice si psihologice. In acelasi timp, copilul este bombardat cu valori morale adesea contradictorii, care creeaza confuzie in mintea copilului, el nemistiind care valori sunt reale si care artificiale. Este o perioada in care copiii simt nevoia sa fie stransi in brate si sarutati, spunandu-li-se cat de iubiti sunt si cata nevoie aveti de ei. Cu toate acestea, li se va parea ca nu se simt in largul lor alaturi de parinti, motiv pentru care se izoleaza. Aceasta izolare semnaleaza clipa in care e necesar sa-i abordati cu iubire, cu intelegere si fara sa-i fortati prea tare.
*De cele mai multe ori, chiar si in grupurile mici exista permanent un barbat sau o femeie care prospecteaza piata pentru o aventura. Persoana respectiva pandeste atent si asculta raspunsurile victimei vizate (caci victima este, chiar daca in final devine parte care consimte de bunavoie!). Atunci cand cel vizat reactioneaza cu entuziasm la sugestii sau vulgaritati, pradatorul isi pune in miscare procesul de seductie.
*Mi s-a spus de multe ori ca o placere extraordinara simti cand iei cocaina. Am descoperit ca, stiintific vorbind, utilizarea repetata a cocainei distruge capacitatea creierului de a produce dopamina si norepinefrina. Fara aceste doua substante chimice naturale in sistem, este imposibil sa simti bucuria, placerea sau fericirea. Culmea este ca oamenii isu cocaina ca sa fie fericiti, ori ea distruge aceasta posibilitate.
*Pentru a-i proteja impotriva abuzului sexual, copiii trebuie invatati ca anumite parti ale trupului lor sunt intime si speciale si nu trebuie atinse. Copiii mai trebuie sa inteleaga diferenta intre o atingere nevinovata si una intentionata, spunandu-li-se sa tipe si sa planga daca cineva incearca sa-i mangaie asa cum nu se cuvine. Trebuie sa stie ca pot sa le spuna parintilor daca se simt prada abuzului sexual sau daca experimenteaza anumite trairi ciudate. Copiii trebuie invatati ca le pot spune adultilor "Nu pune mana pe mine" sau "Lasa-ma in pace" in anumite cazuri.
*Majoritatea celor care molesteaza au o imagine foarte proasta despre sine, sunt neincrezatori, nu-si pot stapani impulsurile, au niste relatii lipsite de valoare si niciodata o relatie romantica pe termen lung. Majoritatea sunt singuratici sau dependenti de medicamente, alcool sau droguri.
*Abuzurile sexuale apar adesea in familiile instabile, lipsite de o disciplina ferma si de iubire, persoanele respective fiind la randul lor molestate sau neglijate in copilarie. De regula, cei care molesteaza copii nu folosesc amenintari violente. Ei isi seduc victima. Copilul pare a fi totul pentru ei pe lumea asta. Acesti indivizi investesc ore intregi pentru a castiga iubirea si afectiunea copilului. Apropape intotdeauna, daca copilul se opune, pedofilul renunta.
*Sportul, si nu regimul, este cheia unei pierderi sustinute in greutate. Regimurile repetate sau prelungite duc de multe ori la o crestere a greutatii dintr-un consum din ce in ce mai mic de alimente. Corpul interpreteaza scaderea majora a numarului de calorii ca o amenintare a conditiei de supravietuire, drept care metabolismul incetineste pentru a-si conserva energia.
*Daca vrem ca partenerul si copiii nostri sa fie perfecti, vom fi dezamagiti.
*In loc sa identifice si sa dezvolte zonele de talent, profesorii si parintii trec mult prea repede peste notele de 10 si se grabesc sa-si concentreze intreaga atentie catre marirea celor mai mici note ale copilului.
*Cum au evoluat principalele probleme din scoli? 1940 - alergatul pe culoare, mestecatul gumei in timpul orelor, camasa scoasa din pantaloni, galagia, hartiile arucate pe jos; 2010 - jaful, furtul, spargerile, alcoolul, drogurile, armele, absenteismul, vandalismul, crima si santajul. Cum copilul dumneavoastra s-ar putea sa fie confruntat cu asemenea probleme la scoala si in societate, este clar ca educatia de acasa devine si mai dificila, dar si mai importanta decat oricand.
*In majoritatea cazurilor scoala esueaza in rolul ei de a gasi zonele cu cel mai mare potential de dezvoltare a copilului.
Pentru postari similare, accesati link-ul:
Colectia Pentru Parinti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu