10 mar. 2010

DOCUMENTARE - Despre calitati personale


  Calitatile personale sunt acei factori care, o data armonizati, creeaza marea forta a unei personalitati nobile, un caracter echilibrat, un individ complet in mod agreabil.

  Siguranta, orientarea interioara, intelegerea si puterea creaza ascendentul unei personalitati nobile, unui caracter echilibrat, unui individ frumos integrat.

  Siguranta reprezinta sentimentul nostru de valoare, identitate, statornicie emotionala, resprect de sine, tarie personala.

  Orientarea este directia pe care o primim in viata. Se datoreaza in mare parte standardelor, principiilor sau criteriilor care guverneaza felul in care luam si ducem la indeplinire deciziile. Acest sfetnic interior functioneaza ca o constiinta.

  Intelepciunea sugereaza un sentiment al echilibrului, o intelegere adanca a modului in care diversele elemente si principii se aplica si se leaga intre ele. Ea cuprinde in acelasi timp judecata, discernamant, comprehensiune. Este un intreg, un tot integrat.

  Puterea este capacitatea de a actiona, taria si curajul de a indeplini ceva. Este energia vitala de a opta si de a lua decizii. Reprezinta si capacitatea de a depasi deprinderi adanc inradacinate si de a cultiva altele, mai bune si mai eficiente.

  Comportamentul proactiv va solicita sa va concentrati atentia asupra nivelurilor superioare ale spiritualitatii, misunii si identitatii, convingerilor si valorilor. Cu cat sunteti mai capabil sa functionati independent de comportamentul altor persoane si de schimbarile de mediu, cu atat deveniti mai proaciv.

  Imaginatia este capacitatea de a vizualiza, de a crea mental ceea ce nu este inca vizibil.

  Vointa autonoma este capacitatea de a lua decizii si de a actiona in conformitate cu ele, de a fi subiectul actiunii si nu obiectul ei.

  Maturitatea este echilibrul intre curaj (imi exprim sentimentele) si consideratie (tin cont de sentimentele celorlalti).

  Pasiunea este o forta de nestavilit, forta atitudinala care naste energie, creativitate si productivitate. Cand iti place ceea ce faci, e greu sa nu reusesti. Pasiunea este o sursă de energie inepuizabilă, un vânt continuu care poartă aripile noastre. Ea ne permite să ne atingem scopul uşor, să depăşim normele stabilite, si sa facem totul cu bucurie. Deşi pasiunea este simplă şi accesibilă, trebuie să credem în ea, să o luăm în seamă, să-i deschidem calea, să-i cedăm trecerea. Nimic nu e mai puternic decât o pasiune sănătoasă.

  Calitatea de a fi demn de incredere la nivel personal se bazeaza pe caracter, adica pe ceea ce esti ca si persona, si pe competenta, adica ceea ce poti sa faci. Cu cat mai mult ne putem construi vietile pe baza legilor sau principiilor naturale, deveni in sinea noastra bazati pe principii si apoi trai relatiile cu ceilalti conform acestor principii, cu atat creste si se adinceste calitatea noastra si a celorlalti de a deveni demni de incredere. Acest gen de incredere da posibilitatea cercului nostru de influenta de a deveni din ce in ce mai larg.

  Caracterul reprezinta ceea ce este o persoana; priceperile reprezinta ceea ce poate ea face.


Pentru postari similare, accesati link-ul:
Colectia Dezvoltare Personala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu