11 apr. 2021

Slabiciunea poate deveni oricand avantaj

Un baiat de 10 ani a decis sa invete sa practice judo, in ciuda faptului ca isi pierduse bratul stang intr-un accident.

Baiatul a inceput lectiile cu un maestru japonez de judo. Copilul se descurca bine, asa ca nu intelegea de ce dupa trei luni de antrenamente maestrul il invatase o singura miscare.
 
"Sensei, a spus baiatul intr-un final, n-ar trebui sa invat mai multe miscari?".
 
"Asta este singura miscare pe care o stii, dar este si singura miscare pe care ai nevoie sa o stii.", i-a raspuns maestrul.
 
Pentru ca avea incredere in profesorul sau, baiatul a continuat sa se antreneze. Dupa cateva luni, senseiul l-a dus pe copil la primul sau concurs.
 
Surprinzandu-se pe el insusi, baiatul a castigat cu usurinta primele doua meciuri. Cel de-al treilea meci s-a dovedit a fi mai dificil, dar dupa ceva timp adversarul sau a devenit nerabdator si a atacat. Baiatul a folosit singura miscare pe care o stapanea si a castigat.
 
Inca surprins de propriul succes, baiatul a ajuns in finala.
 
De aceasta data adversarul era mai mare, mai puternic si mai experimentat. Pentru o vreme, baiatul a parut depasit. Ingrijorat ca acesta ar putea fi ranit, arbitrul a cerut un time-out. Era pe punctul de a opri meciul, cand senseiul a intervenit: "Nu! Lasati-l sa continue."
 
La scurt timp dupa ce meciul a reinceput, adversarul sau a facut o greseala: a lasat garda jos. Imediat, baiatul si-a folosit miscarea pentru a-l invinge. Castigase astfel nu doar meciul, ci si concursul.
 
La intoarcerea spre casa, baiatul si maestrul au rememorat fiecare meci, iar baiatul si-a adunat curajul pentru a intrebat:
 
"Sensei, cum am castigat concursul cu o singura miscare?"
 
"Ai castigat din doua motive, a raspuns maestrul. In primul rand, ai devenit expert intr-una dintre cele mai dificile miscari din judo, iar in al doilea rand, singura aparare pentru acea miscare este ca adversarul sa iti prinda mana stanga".
 
Se pare ca cea mai mare slabiciune a baiatului devenise cel mai mare avantaj al sau.

Pentru postari similare, accesati colectia Motivational

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu