24 nov. 2012

DOCUMENTARE / Carti care merita citite – Descopera-ti punctele forte cu testul Clifton


Va recomand o carte inovatoare de business, care promoveaza beneficiile identificarii si cizelarii propriilor talente in scopul transformarii acestora in puncte forte.

Autorii cartii, Marcus Buckingham si Donald Clifton, abordeaza un domeniu extrem de important al mediului organizational – dezvoltarea angajatilor, promovand un sistem revolutionar elaborat de Gallup, in urma unei cercetari in care au fost implicati peste doua milioane de angajati.

Iata cateva idei interesante descoperite in cartea "Descopera-ti punctele forte cu testul Clifton":

  Cele mai multe companii ignora efectul profund negativ al cursurilor de perfectionare care vizeaza acoperirea lacunelor.

  Pentru fiecare persoana, domeniul cu cel mai mare potential de perfectionare este zona in care ea exceleaza.


  Punctul forte reprezinta randamentul constant, apropiat de perfectiune, pe care-l obtinem intr-o anumita activitate.

  Talente sunt generate de cele mai puternice conexiuni sinaptice pe care le avem la dispozitie. Talentele fiecarei persoane sunt durabile si unice.

  Punctele forte ale fiecarei persoane sunt formate pe de o parte din cunostinte si abilitati (care pot fi dobanndite prin exercitiu) si pe de alta parte din talente (care nu pot fi deprinse, putand fi doar cizelate in masura in care exista).

  In primii ani de viata, cantitatea de informatii cu care se imbiba creierul este enorma. Initial natura ne da mai multe conexiuni decat vom avea vreodata nevoie. In aceasta etapa, nu putem intelege lumea inconjuratoare din cauza multitudinii de semnale primite din toate directiile.

  Mostenirea genetica si experientele copilariei ne ajuta sa folosim unele conexiuni mai usor decat altele. Folosindu-le foarte des, le facem tot mai stabile si mai suple, transformandu-le in linii superrapide. Celelalte conexiuni, ignorate si neutilizate, se anuleaza in mod treptat. In felul acesta, retaua noastra mentala devine o alternare de linii superrapide si conexiuni intrerupte.

  Talentele unice ale fiecaruia dintre noi ne fac sa simtim anumite comportamente si reactii ca fiindu-ne familiare, la indemana, in vreme ce altele, indiferent cat ne-am stradui, ne par mereu fortate, dificile.

  In ziua 42 de la conceptia fatului apare primul neuron. 120 de zile mai tarziu, avem deja 100 de milarde de neuroni, ceea ce inseamna o rata de dezvoltare de 9.500 de neuroni / secunda.

  Cu 60 de zile inainte de nastere, neuronii incearca sa comunice intre ei, formandu-se astfel conexiunile neuronale (sinapse).

  Imediat dupa nastere avem 100 de milarde de neuroni, si cam tot atatia la debutul varstei a treia.

  Pana la 3 ani, fiecare neuron formeaza 15.000 de conexiuni sinaptice cu alti neuroni, generandu-se astfel textura cerebrala vasta si unica a fiecaruia dintre noi.

  Legaturile sinaptice neglijate incep sa se deterioareze, iar unele conexiuni ale retelei se anuleaza treptat. Intre 3 si 15 ani pierdem miliarde dintre conexiunile sinaptice. La 16 ani, jumatate din retea a disparut, iar configuratia retelei mentale nu se mai schimba substantial dupa aceasta varsta.

  Recomandari pentru manageri:
-Investiti suficient (timp si bani) in identificarea oamenilor care detin talentele potrivite pentru a obtine performanta asteptata in fiecare post.
-Faceti in asa fel incat sa evaluati eficienta la locul de munca prin prisma rezultatelor concrete, printr-o cuantificare atenta a rezultatelor pozitive generate de fiecare angajat.
-Alocati bani si timp in dezvoltarea fiecarui angajat numai in zonele in care manifesta anumite talente. Trainingurile care vizeaza acoperirea lacunelor (“repararea” slabiciunilor) sunt inutile.
-Gasiti modalitati personalizate de a-i ajuta pe angajati sa avanseze in cariera, acordand o atentie deosebita gradului in care responsabilitatile incredintate sa le permita permanent utilizarea propriilor puncte forte.

  Intrebari pentru Departamentul resurse Umane:
-Cat de eficienta este politica noastra de angajare a personalului? Cum ne putem da seama?
-Care sunt locurile in care gasim cei mai talentati candidati? Cum am putea estima aceasta eficienta?
-Ce tip de angajati intra in categoria stelelor cazatoare, extrem de productivi la inceput, apoi din ce in ce mai ineficienti si, in cele din urma, dispusi sa paraseasca organizatia? Cum ne putem da seama la timp de acest lucru?
-Reusim sa ridicam nivelul talentului directorilor nostri cu fiecare persoana pe care o avansam in functie?
-Ce tip de oameni au talentul de a fi viitorii conducatori? Cati dintre acestia lucreaza in organizatia noastra? Avem o politica de a angaja mai multi oameni de acest fel? Cum ne putem da seama?
-Isi investeste firma noastra bugetul de pregatire profesionala in cei mai talentati oameni pe care-i are? Cum ne putem da seama?
-Care sunt tipurile de angajati care obtin calificative bune din partea directorilor nostri si calificative proaste din partea clientilor? Cum ne putem da seama?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu