18 dec. 2010

DOCUMENTARE / Motivational - Banii si viata

Dorea sa se intoarca pe o parte. Dar trupul ostenit era tintuit de pat si nu era chip sa il mai poata controla.
Flacara lumanarii dansa in intunericul odaii reci si desena umbre fantastice pe peretii goi.
Garbovit si neputincios, parea un ghem de haine stranse in mijlocul patului.
Se uita fascinat la umbre. Dupa o vreme acestea au inceput sa deseneze imagini adevarate, din viata lui.

Uite acolo! Se vedea alaturi de sotia lui si Alina, copila lui draga de numai 3 ani. Se vedea cum ii explica sotiei ca pleaca doar pentru un an si doar stie ca pleaca pentru ele!. Se duce in alta tara unde castiga mult mai multi bani. Si cand se va intoarce or sa construiasca o casa noua, mai mare. Si doar vor vorbi cat se poate de des. Le va scrie in fiecare zi cate o scrisoare!

Se vedea apoi in noua tara. Hmm, se uita curios si nu i se pare ca locurile si oamenii ar fi altfel, diferiti, mai buni decat in tara lui. Si nici odaia unde statea nu era altfel! Dar banii, ei bine banii erau cu mult mai multi!

La inceput scrisese cate o scrisoare in fiecare zi acasa. Apoi dupa 3 luni simtea ca pierde timp scriind zilnic, timp in care putea munci sa stranga si mai multi bani. Asa ca s-a hotarat sa scrie odata pe saptamana.

Se vedea cum in fiecare seara scotea punguta cu bani din ascunzis, o desfacea si se uita cu mare placere la stralucirea galbena a banutilor. Se simtea atat de bine!...

Si asa, a ajuns sa scrie apoi doar de sarbatori.

A trecut si anul promis dar s-a gandit ca ar mai putea sta. Isi cantarea fiecare zi in cati banuti putea sa adune daca ar munci.

A inceput sa scrie doar de ziua de nastere a sotiei si Alinei, care avea deja 6 ani...

...O vede in prima zi de scoala. Doar cu mama. Alina a si uitat cum arata "tata". Stia doar ca are mustata si ca "a plecat departe sa faca bani".

De aici, umbrele au aratat intr-o viteza ametitoare aceleasi imagini: dimineata se trezeste, se duce la munca, vine acasa istovit, scoate punguta din ascunzis, arunca un banut in ea si se uita cu mare placere la stralucirea galbena. Apoi se culca. De dimineata urmatoare, lucrurile se repretau intocmai.

Singurul lucru pe care l-a remarcat ca se schimba era el! Era din ce in ce mai batran, mai neputincios si mai garbovit.

"Ahhh!" isi spuse incet. Si stranse banutii in pumn. S-a uitat apoi la ei dar parca nu mai aveau stralucirea de odinioara. Vederea ii slabise foarte mult si ii simtea doar reci in palma. Atat de reci ...

Ajunsa la capatul fitilului, lumanarea se stinse. Zornaind, banutii au cazut din pumnul care s-a deschis. S-au rostogolit pe jos si nu mai straluceau deloc in intuneric.

Cu un oftat adanc s-a stins si cel care cu pretul vietii a adunat o mica comoara pentru cel ce-l va gasi sfarsit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu