20 apr. 2010

DOCUMENTARE / Tratament - Taieturile

Plagi deschise prin obiecte taioase.

Primul ajutor:
1. Opreste sangerarea. De obicei, la zgarieturile sau taieturile usoare, sangererarea se opreste de la sine. In cazul in care nu se intampla acest lucru, preseaza rana cu un bandaj sau prosop curat, timp de 20-30 de minute. In acest timp, nu indeparta bandajul pentru a observa daca sangerarea s-a oprit, acest gest ar putea sa afecteze procesul de vindecare si sa reporneasca sangerarea. Daca sangerarea nu se opreste, mergi imediat la spital.
2. Curata rana. Clateste bine zona afectata cu apa curata. Evita sa folosesti sapunul pentru ca acesta poate irita rana. Daca mai raman reziduuri, foloseste o penseta dezinfectata cu alcool pentru a le indeparta. In cazul in care nu pot fi indepartate, mergi la medic. Curatarea ranii reduce riscul aparitiei infectiilor sau tetanosului. Pentru curatarea zonei din jurul ranii, foloseste sapun si prosop.
3. Foloseste o crema antibiotica. Dupa ce ai curatat rana, aplica un strat subtire de crema antibiotica sau unguent precum Neosporin sau Polysporin. Aceste produse nu grabesc procesul de vindecare dar reduc riscul aparitiei infectiilor. Anumite ingrediente continute de unguente pot provoca eruptii usoare la unele persoane. Daca acest lucru se intampla, inceteaza folosirea acestora.
4. Acopera rana. Bandajele ajuta rana sa se pastreze curata si tine bacteriile la distanta. Dupa ce rana este indeajuns de vindecata incat sa nu se infecteze, expunerea la aer este indicata pentru a grabi vindecarea acesteia.
5. Schimba bandajele. Inlocuieste bandajele cel putin o data pe zi sau de fiecare data cand acestea se uda sau se murdaresc.

Precautii:
Nu întotdeauna primul ajutor este suficient. Atentie la orice semn de infectie. Mergi imediat la doctor daca rana nu se vindeca sau observi o scurgere, durere, inflamare, roseata sau caldura in zona afectata. Următoarele semne arată că trebuie să mergeţi la medic:
•Sângele este de culoare roşu-aprins şi ţâşneşte ca un jet. Se poate să fie străpunsă o arteră.
•Nu puteţi scoate toate materiile străine din plagă.
•Tăietura sau julitura se află pe faţă sau într-o zonă vizibilă a pielii unde nu v-ar plăcea să rămâneţi cu o cicatrice.
•Plaga se înroşeşte sau face puroi ori roşeaţa depăşeşte plaga cu mai
mult de lăţimea unui deget.
•Plaga este mare şi se poate vedea în interiorul ei. S-ar putea să fie nevoie de copci sau de coasere.
•Aţi pierdut sensibilitatea unui deget sau capacitatea de a-l mişca. Se
poate să fie secţionat un nerv sau un tendon.

Remedii:
*Homeopate: Staphysagria
*Fitoterapeutice: Tinctura (Echinacea, Coada şoricelului, Hamamelis, Gălbenele)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu