1 apr. 2010

DOCUMENTARE / Motivational - Incurajari

Povestea urmatoare este despre doi barbati grav bolnavi, imobilizati la pat, impartind aceeasi camera de spital.
Unuia dintre ei i se permitea sa stea asezat, in fiecare zi cate o ora, pentru a facilita drenarea fluidului din plamani. Patul sau era pozitionat in dreptul singurei ferestre din camera.
Celalalt barbat era imobilizat in pozitie culcata si ii era inaccesibila privelistea pe care o oferea unica fereastra.
Cei doi nu aveau altceva de facut decat sa stea de vorba. Si vorbeau la nesfarsit: despre sotiile lor, despre carierele lor, despre serviciul militar si despre locurile in care isi petreceau vacantele.
In fiecare dupa-amiaza, cel caruia i se permitea sa stea asezat, ii descria celuilalt ceea ce vedea afara. Omul care nu putea privi pe fereastra ajunsese sa traiasca pentru ora aceea din zi cand i se descria in amanuntime ce se intampla in afara camerei de spital. Perspectiva sa se largea si capata substanta datorita acestei descrieri.
Fereastra pare-se ca dadea spre un parc cu un lac minunat. O multime de rate salbatice si lebede isi gasisera camin in acel lac, iar copiii se jucau lansand in apa barci in miniatura. Indragostitii se plimbau imbratisati, admirand florile in toate culorile curcubeului ce cresteau din belsug in parc. Copaci seculari margineau aleile, iar pe cer se profilau, in departare, cladirile orasului.
Omul de la fereastra povestea cu voce domoala si cu detalii minutios alese tot ce-i dezvaluia parcul. Celalalt se lasa purtat de povestire, inchizand ochii si imaginandu-si toate scenele.
Intr-o dupa-aminaza calduta, omul de la fereastra povesti despre parada care tocmai trecea prin parc. Desi bolnavul imobilizat nu putea auzi muzica, reusea sa isi imagineze clovnii, carele alegorice, caii impodobiti si masinile decorate de sarbatoare.
Zilele treceau, iar omul ce nu putea privi pe fereastra incepu sa fie invidios pe sansa celuilalt. Aprecia efortul celui de la fereastra de a-i descrie in detaliu ce se intampla afara, dar si-ar fi dorit sa fie el cel care putea admira privelistea. Incepuse sa isi antipatizeze colegul de camera si, in cele din urma, ajunsese sa-si doreasca cu disperare sa-i ia locul.
Intr-o dimineata, infirmiera ce ii avea in grija constata ca bolnavul de la fereastra murise linistit in somn. Cu tristete, cheama asistentii sa preia trupul neinsufletit.
Curand dupa aceea, bolnavul ce tanjea dupa patul de langa geam intreba daca nu poate fi mutat in locul pe care si-l dorise atat. Infirmiera il transfera imediat si se asigura ca sta confortabil apoi il lasa singur. Incet, cu mare greutate, bolnavul nostru reusi sa se propteasca intr-un cot si sa incerce sa arunce o prima privire afara. In sfarsit se va putea bucura nemijlocit de privelistea de afara! Se cazni sa se intoarca si privi pe fereastra.
In locul parcului nu era decat un zid gol!
Suna infirmiera si o intreba:
-Cum se face ca omul acela, colegul meu de camera, vedea un parc si un lac si imi descria totul atat de fidel? Cum putea sa imi spuna despre frumusete si dragoste cand, de fapt, el nu putea vedea decat un zid vechi din caramida?
Sora ii raspunse surprinsa:
-Vai! Nu stiai ca bietul tau coleg de camera era orb? Nu putea vedea nici macar zidul, daramite altceva...
Apoi adauga trista:
-Poate voia doar sa te incurajeze...

4 comentarii:

 1. altruismul e atat de rar si de pretios...........

  RăspundețiȘtergere
 2. de ce numai suferinta ne face mai buni?

  RăspundețiȘtergere
 3. Felicitari pentru acest articol.

  My web blog ... ora exacta

  RăspundețiȘtergere
 4. Everyone loves it when people get together and share ideas.
  Great website, keep it up!

  RăspundețiȘtergere