24 mar. 2010

DOCUMENTARE - Despre relaxare

*Atunci cand ne relaxam, in fapt ne eliberam de tensiunile musculare si psihice acumulate de-a lungul timpului. Tensiunea permanenta a corpului nostru pe intreaga durata a zilei explica cu usurinta starea de oboseala pe care o putem resimti la sfarsitul zilei.

*In mod spontan corpul nostru cunoaste doua stari: raspunsul de stres care este innascut si starea de relaxare completa din timpul somnului, indeosebi faza somnului profund, atunci cand corpul nostru este complet destins: muschii sunt total relaxati, inima bate lent, iar respiratia este mult incetinita. Starea de relaxare din timpul de veghe necesita antrenament pentru a o utiliza atunci cand dorim.

*Priviti un copil cand doarme. Corpul lui este eliberat de tensiune, creierul s-a inchis si este acum intr-o zona de pace. Datorita vietii stresante, multi oameni si-au pierdut abilitatea de a se relaxa si trebuie sa reinvete sa faca acest lucru. A va planifica momente de relaxare ajuta corpul si mintea sa se redescopere dupa fiecare problema zilnica sau stres. Muzica, o baie mai lunga, o plimbare in parc sunt modalitati de relaxare.

*In timpul efortului, cum ar fi alergat sau inot, muschii activi necesita aproximativ 3000 ml de oxigen pe minut sau aproximativ de 50 de ori mai mult decat necesitatile din timpul relaxarii. Cand organismul se relaxeaza, muschii nu consuma mai mult de 20% din necesarul total de oxigen al corpului. Cantitati substantiale de oxigen se duc catre creier, inima, piele, rinichi si alte organe. Procentul de 20% inseamna cam 60-70 ml de oxigen (consumul total de oxigen al corpului in relaxare este de aproximativ 300 ml pe minut).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu