21 mar. 2010

DOCUMENTARE - Despre buna dispozitie

*Probabil cel mai mare avantaj al rasului este ca e gratuit si nu are efecte negative.

*Cele cinci simturi ale noastre nu sunt suficiente pentru o viata ideala. Trebuie sa ne folosim cel de-al saselea simt: simtul umorului. Umorul nu se refera numai la a spune glume, ci este un mod de a vedea viata. Putem rade de greselile si suferinta noastra. Si putem fi sinceri in legatura cu viata noastra fara a o lua prea in serios.

*Cand razi de tine, ii dezarmezi pe cei care vor sa rada de tine si eviti posibile confruntari.

*Rasul dizolva tensiunile, stresul, anxietatea, iritatia, mania si depresia. Dupa o repriza de ras, experimentam o stare de bine extraordinara.

*Cercetarile medicale au demonstrat ca rasul intareste sistemul imunitar.

*Rasul reduce durerea prin eliberare de endorfine care sunt mai puternice decat cantitatea echivalenta de morfina.

*Umorul ajuta la integrarea celor doua emisfere ale creierului (emisfera stanga este folosita pentru descifrarea bancului iar emisfera dreapta interpreteaza daca bancul a fost sau nu amuzant).

*Simtul umorului atrage dupa sine mai multa productivitate, mai multa comunicare si un joc de echipa mult mai eficient.

*Tuturor ne plac persoanele care ne fac sa rada. Cu cat impartasesti mai mult din simtul umorului, cu atat vei avea mai multi prieteni.

*Rasul este echivalent cu exercitiile fizice moderate. E ca un masaj al tuturor organelor corpului.

*Simtul umorului te ajuta sa accepti inevitabilul, sa faci fata provocarilor si sa iesi din orice situatie zambind.

*Cercetarea intensa asupra “ terapiei prin ras” a inceput in momentul in care Norman Cousins a publicat un articol in Jurnalul englez de medicina in 1976. In 1979 acest articol a devenit primul capitol al cartii ‘ Anatomia bolii.” , in care mentiona ca in 1964 a fost diagnosticat cu boala spondylitis (inflamatia acuta a sirei spinarii ), cu sanse unu la 500 de recuperare. Realizand faptul ca gandurile negative si atitudinea negativa pot duce la boala, el si-a dat seama ca atitudinea pozitiva poate avea efect contrar. Asa ca a plecat din spital si a stat intr-un hotel unde a luat doze mari de vitamina C si s-a uitat permanent la comedii si emisiuni umoristice, inclusiv gen “Camera ascunsa”. A aflat ca 10 minute de ras echivaleaza cu 2 ore de somn fara dureri. Prin asta a dovedit ca rasul este cel mai bun medicament si a demonstrat relatia dintre trup si suflet.

*William Fry, professor de psihiatrie la Universitatea Standford, subliniaza ca un copil la gradinita rade in medie de 300 ori pe zi. La varsta adulta, media scade la 17 ori pe zi.

*In timpul rasului, fata, gatul, pieptul, abdomenul, bratele si chiar picioarele se destind. Astfel, tensiunea negativa, stresul sunt eliminate. Rasul provoaca o stare de bine, uneori foarte apropiata de extaz. Motiv pentru care unii psihoterapeuti il recomanda pentru reducerea riscurilor accidentelor cerebrale, cardiovasculare si a depresiei.

*Pe planul emotiilor, rasul este precum ciocolata: elibereaza de stres si are chiar rolul unui afrodisiac, fiindca, atunci cind o persoana rade, organismul elibereaza endorfine - substantele chimice dotate cu puterea unor droguri cu efect euforic, care, din fericire, nu dau dependenta. In plus, rasul darama barierele si topeste inhibitiile, plictiseala sau oboseala. Sub efectul rasului, muschiul diafragmei se destinde, participand la ameliorarea procesului de oxigenare a plamanilor.

*Bolnavii de diabet au inregistrat rezultate semnificative in urma unui studiu recent; in timpul cinei, ei au avut posibilitatea sa priveasca materiale video amuzante. Acest fapt a condus la un control mai bun asupra continutului de zahar, in timpul mesei. Intr-un test comparativ, persoanele care au urmarit filmulete amuzante au inregistrat o presiune mai scazuta a zaharului in sânge decât cei care au privit un film documentar.

*Rezultatele cercetatorilor indica faptul ca dupa ce oamenii sunt expusi unui mediu vesel se inregistreaza o crestere a activitatii sistemului imunitar incluzand:
- o crestere de activitati ale celulelor care lupta impotriva celulelor virale si cancerigene;
- o crestere a limfocitelor (celulele T); sunt multe celule T care asteapta dinamizarea; rasul energizeaza sistemul imunitar;
- o crestere de anticorpi (hemoglobina) care lupta impotriva problemelor respiratorii si infectiilor;
- o crestere de interferon (proteina de protectie a celulei);
- crestere de imunoglobina A produsa in cea mai mare cantitate in corp, ceea ce ajuta anticorpii sa patrunda celulele cu disfunctii sau infectate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu