29 aug. 2013

DOCUMENTARE - Pentru parinti / Despre sex

  Daca parintii le vorbesc cat mai deschis adolescentilor despre valorile si convingerile lor sexuale, ei sunt mai putin activi atat in ceea ce priveste preocuparea pentru sex, cat si in ceea ce priveste comportamentul sexual. De asemenea, daca copiii afla despre realitatea sexuala de la parinti, e mai putin probabil ca vor deveni activi sexual mai repede decat cei care afla de la prieteni.

  In ceea ce priveste discutiile despre sex, atat din perspectiva biologica, cat si psihologica, mama ar trebui sa vorbeasca cu fetele, iar tata cu baietii. Totusi, tata poate sa vorbeasca fetei despre cum sunt de fapt baietii (Baiatul o provoaca pe fata sa-si dovedeasca iubirea oferindu-i virginitatea. Orice fata cu putina minte isi va da seama insa ca lucrurile nu stau asa). Mama ii poate spune baiatului cum sa le trateze pe fete pentru a le castiga iubirea si respectul. Ii poate prezenta perspectiva feminina, explicandu-i cum gandesc si ce simt fetele.

  Avem nevoie de un dictionar bun, in care sa fie descrisi termenii anatomici, pe care sa-l folosim atunci cand le povestim copiilor. Este important ca baietii si fetitele sa fie pregatiti pentru schimbarile prin care vor trece, cum ar fi ejacularea nocturna sau menstruatia.

  Un parinte surprins dezbracat de copil trebuie sa reactioneze cat mai calm si mai ferm. Ideea trebuie sa fie de intimitate, si nu de goliciune. "In casa asta se bate la usa inainte sa intri. Te rog sa iesi afara si am sa vin eu la tine, de indata ce termin cu imbracatul".

  Atentie la tinuta in care defilati prin fata copiilor. Parintii trebuie sa evite seducerea neintentionata a copiilor lor. Unii barbati devin violatori ca urmare a faptului ca au fost excesiv stimulati sexual in copilarie de mamele lor sau de cele care i-au crescut.

  Atunci cand tatal continua sa-si manifeste afectiunea fireasca in familie fata de fiica sa, numarul cazurilor de fete cu probleme sexuale este mult mai mic dacat cazul in care ele sunt lipsite de afectiunea tatalui. Atunci cand un tata nesigur, cu o imagine despre sine proasta, nu-si mai strange in brate fiica atunci cand aceasta creste, cand fetitei care a stat pana la o anumita varsta pe genunchii tatalui i se sugereaza, utilizand limbajul trupului, sa nu o mai faca, fetita respectiva are de suferit. De fapt, tatal o arunca in bratele cuiva care este dispus sa-i ofere afectiunea - dar un alt tip de afectiune, care e gresita.

  Trebuie sa ai o discutie foarte atenta cu fiica ta, invatand-o sa evite avansurile barbatilor. Reaminteste-i ca si privirile pot fi interpretate drept un avans consimtit. Supravegheaza felul cum se imbraca. O fusta prea scurta sau prea stramta este o invitatie facuta problemelor care vor urma. Tatii trebuie sa le explice fiicelor ca barbatii atata asteapta. Au o imaginatie foarte vie si apoi dau vina pe fata pentru avansurile lor sentimentale, spunand ca si-a cautat-o.

  Fata trebuie sa aiba cel putin 16 ani inainte de a i se permite sa iasa singura la o intalnire cu baiatul. Parintii trebuie sa fie foarte vigilenti in cazul in care ii da atentie un baiat cu trei sau cinci ani mai mare. S-ar putea sa o flateze faptul ca e remarcata de un baiat mai mare si sa nu vada lucrurile in perspectiva. Tot asa cum, in cazul lui, poate fi un semn al imaturitatii si al unei proaste imagini despre sine.

Pentru postari similare, accesati link-ul:
Colectia Pentru Parinti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu